Бихме камбаната за язовир "Камчия", но наглеците от клана Борисов се сещат едва сега за опасността от безводие

Язовир "Камчия", който снабдява Бургас и Варна (в съотношение 60:40 ), имал вода за следващите 10 месеца, но редица публикации, снимки, видеа дават тревожна информация противоречаща на тази прогноза ...

 

Приятелски и хранени от местната власт медии спрягаха новина, че дори и капка дъжд да не паднела то яз."Камчия" щял да осигурява питейна вода до края на 2020 г. ?! Дали спряганите 160 млн. куб.м. от ВиК - Бургас , които са около 68% от обема му бяха реални ?!!

Община Бургас можеше поне да направи най-малкото и да поиска справка от ВиК -Бургас, за спокойствието на бургазлии, но ... Завирената площ на яз. "Камчия" е 9,601 кв.км. Водния обем на язовира е 233,55 млн. куб.м. и се формира от реките: р. Луда Камчия, р. Котленска, р. Глогова, р. Нейковска, р. Ичеренска, р. Медвенска и р. Садовска и е с водосборна площ 1612 кв.км. Язовир „Камчия“ дава питейна вода на община Бургас, община Поморие, част от община Созопол ( гр. Черноморец), община Варна и две сливенски села. 

Диаметърът на главния стоманобетонен водопровод, който е дълъг около 106 км до Бургас е 2, 8 м. През него преминават 5,5 куб. м вода в секунда, което е повече от потреблението на средностатистическо бургаско семейство за месец. 

През летния сезон над 1 млн. човека ползват вода от яз. „Камчия”, а в останалото време от годината те са над 350 000, което означава консумация около над 1.5 млн. куб. метра до 1.8 млн. куб. м на месец и при оставащите дни до края на годината дали  160 млн. куб.м , ако все пак са толкова ще са достатъчни писахме преди месеци, но ...

Кланът на Борисов се тюхка вече, че кризата с водата на Перник може да се повтори в много по-тежък вариант догодина и да засегне цялото Черноморие. Е, бургаският кмет още спинка може би и не се е обадил, но ...

Факт е е драстично намалелият обем на язовир „Камчия“. Заплахата от воден режим по морските ни курорти е съвсем реална, обяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров най-после.

А ако догодина по морето няма вода, коронавирусът и липсата на хора по курортите от това лято ще им се струва като детска игра, добави той.

В момента министерството му търси алтернативен източник на водоснабдяване за Бургаска област. На язовир „Камчия“ разчитат Бургас, селищата от Обзор до Созопол, включително и най-големия ни курорт - Слънчев бряг, както и част от Варна.

„За разлика от Перник, където язовир „Студена“ беше напълнен, тук дъждове няма. В регионите на Бургас и Сливен, както и Котленския балкан, който най-много ни вълнува нас, от две години не са валяли снегове и дъждове. Това е проблемът. Природата е безмилостна. В момента в язовир „Камчия“ има около 60 млн. куб. м. вода ( а ни будалкаха, че са 160 млн. куб. м -б.а. ), които при нормално потребление, би трябвало да стигнат точно за една година“ уточни говорителят на ВиК – Бургас Димитър Гюров, цитиран от БНР.

Явно на управниците, които мислят сега за спасение на постовете и парите си малко им пука за безводието.

"Под лупа"

снимка : Цончо Ганев, фейсбук