БойкоТ

„Залата е супер, благодарим ти, Бойко“ - този плакат показаха телевизионните камери на БНТ на откриването на новата многофункционална зала „Арена Армеец“ в София в събота.

Концентрацията на преклонение пред премиера заради колизеумния му подарък за народа беше толкова силна, че очаквах пак на него да се поблагодари за победата на националния ни отбор по волейбол, който надви Сърбия с 3:1 в приятелския мач - част от грандиозното събитие.

 

Преди това Борисов обяви, че държавата ще отпусне 2 млн. лева за олимпийската подготовка на волейболистите (не че не го заслужават, но откъде?). И по сценарий или не капитанът Владимир Николов му подари фланелка на тима с любимия му номер 13 и го обяви за „почетен капитан“.

По време на конгрес на ББ дори 200-сантиметровите ни спортисти изглеждат по-ниски от премиера.

Часове след събитието, освен крайно умилителни коментари все едно в тая зала спортът ни изведнъж ще цъфне, има всякакви други критични мнения - от похарчените 90 млн. лв. за нещо, което повечето страни наоколо щели да построят по-голямо за два пъти по-малко пари - до подигравката, че Борисов е напълнил залата с публика, по-голямата част от която е заспала за по-важното зрелище в такова съоръжение - мача.

Аз пък се сетих за едно интервю на Ману Чао, в което той казва, че вече е минало времето, в което само творците трябва да говорят опозиционно и се чуди кога спортистите също ще си отворят човките, аргументирайки се с това, че точно те имат най-голямо влияние сред народа...

Лошото е, че и в творческо, и в спортно отношение страната ни не изживява особено блестящ етап, а първото дори е приспивно да го коментираме. Подрастващите ни футболисти пък не се скъсват да ритат на тъмно по цели нощи, да си подритват портокали и каквото им попадне с оня хлапашки марадоновски хъс, който може да те превърне в такава звезда за бедни, богати, млади и стари, че всеки политически лидер да иска да се присламчи към теб, за да си крадне от всенародната любов. А ти сам да решиш дали да се прегърнеш с него пред всички.

Винаги съм смятал, че именно добрите спортисти са най-големите вдъхновители и точно те са пример за неконформизъм в смисъла му на неподчинение на клишето, че на кривата ракета държавата й пречи...

Нашите волейболисти са добри. Те биха били още по-добри, ако просто бяха излязли да играят срещу очакваната премия, бойкотирайки самодоволния его сюжет на ББ. И ако бяха изрекли истинита: че има нужда от зали, когато децата имат нужда да спортуват. Иначе благодарят.

Грандоманските планове за нови съоръжения би трябвало да са функция на съзнанието, че с много тичане и до Арена Лондон се стига. А не на псевдонаполеоновския комплекс на един премиер, заради когото редакторите ровят в синонимния речник за заместители на думите „лента“ и „прерязвам“.

А дали ние да благодарим за услугата или не - ще решим веднага след като съвсем обнародват залата с някой концерт на Веско Маринов и себеподобните му.

 

Тома Захариев

Webcafe.bg