БОЙКО БОРИСОВ: ЩЕ ПРОДЪЛЖИМ ДО ЗАВЪРШВАНЕТО НА МАНДАТА

“Приключи Коалиционен съвет на управляващата коалиция, на който обсъдихме актуалната ситуация и обстановка в държавата и в София. Обединихме се около няколко решения. Първото от тях е, че коалицията запазва своята стабилност и в този състав ще продължи управлението на държавата до завършването на мандата – пролетта следващата година”. 

Това каза Валери Симеонов след днешния Коалиционен съвет и допълни:

“Най-сериозният въпрос, който трябва да решим, предстои в началото на следващата седмица – обсъждането и отхвърлянето на искането за вот на недоверие, внесен от БСП”, допълни той.

“По въпроса за всякакви кадрови промени в кабинета, взехме единодушно решение да се занимаваме с евентуални промени в състава, след преодоляването на вота на недоверие в Народното събрание”.

Премиерът Борисов заяви:

“България е правова държава и се движими по правила! Депозирани са при мене оставките на трима министри. Сега и те бяха горе и ги изслушахме много внимателно. Действително имат голяма подкрепа и всеки един от тях е свършил значими за държавата неща…. и всичко това, с много добре подбрана тактика в обществото, се привързват към Делян Пеевски и ДПС. С, разбира се, много любезното съдействие на хора от т. н. “градска граница”, които – от вчерашните есемеси и разговори, които прочетохме – се управляват през facebook”.

Борисов разкритикува Христо Иванов, че не е изискал документите на Лукойл, докато е бил министър и вицепремиер и го попита:

“Защо не внесе този въпрос на оперативно заседание на МС. Защо не поиска от колегата си – икономически или финансов министър, да ти ги даде… Тази евтина политика, която се прави в момента…. и затова се съгласих с колегите да мобилизираме партиите в коалицията за преодоляване на вота. Най-гротескното е, че на партия като БСП може да иска вот на недоверие. Като им  видях и мотивите, те са просто изсмукани от пръстите! Да говориш за водната криза в Перник, при положение че направихме само за месеци отделните водопроводи, довеждащи, плюс цялата канализационна и водоснабдителна система на града в момента се работи, язовирът се напълни… От 70 години непипано тях, несвършена!  Те затова ни искат вот!!!

“Предстоят обаче много тежки месеци”, подчерта Борисов и изтъкна нарастващия брой на починалите от коронавируса, докато у нас все още някои хора отричат, че има пандемия:

“Идват много тежки времена и това е единственото, което обясних на колегите, че сега едни хора са недоволни от едно, други – от друго, но като гледам лицата на протеста, познавам ги всичките. Не си представям и държавата се управлява от такива хора. Тя ще катастрофира мигновено, убеден съм! Защото те са управлявали, ние сме ги видели какво могат.

Ноември, декември, януари и февруари ще бъде и тежка икономическа и социална криза и не е по силите на една партия или една коалиция да преведе държавата през това бурно море. Трябва консолидация на цялата нация.  Разделени ние в тази криза – повярвайте, ще падат правителства!  Служебно правителство е абсурд! Тогава ще се подмени протестът с нашия протест! Защото на този президент незрял или как го нарекоха – “фигурант”, на който Шиши му реди кабинета … но нямаше протест. Христо Иванов не излезе да каже: “Кой е Шиши и как нареди на Радев  служебното правителство”, а излезе и сочи моите министри, които са постигнали безкрайно добри резултати”.

Ще обмислим и ще направим огромен ремонт на кабинета. Ако имаме политическа класа, днес трябва да мислим какво ще правим тогава – ноември, декември, януари и февруари. В чии ръце ще гръмне кризата даже няма значение, ще пострада народът, ще пострадат огромни маси. И го казвам с цялата си любов към държавата си. Няма никакво значение. Да не би да е удоволствие да си премиер или министър. Кой от тези на площада е по-опитен от нас, по-знаещ, по-можещ?”.

Борисов припомни, че е обсъждал с Първанов всички назначения на посланици и военни: “за да са спокойни системите”.

Премиерът се извини на коалиционните партньори, че не ги е запознал с исканите оставки и завърши:

“Ние сега трябва да докажем, че управляващата коалиция си има своето мнозинство в парламента. И тогава, ако искат,  ако милеят за държавата и опозиционните партии трябва да кажат как виждат минаването през тази икономическа криза, и медицинска, която ще се зададе. Христо Иванов с кой ще управлява? Да каже! Или само върши черната работа на БСП и ДПС, за да могат да съборят ГЕРБ и “Обединени патриоти”, за да дойдат БСП и ДПС. И г-н Карадайъ много ясно посочи: “Виновен е ГЕРБ”,  Митко Николов – най-добрият кмет. Той е виновен?! Днес нямат ли интерес да пият кафе, интерес да се къпят. “Росенец” и “Берлин” не са ли пак там или тези са медийни акции – да се покажат и толкоз”.