Бой до синьо или как „работим в интерес на гражданите“

Дали преди президентските избори на 6 ноември Реформаторите няма да се изпозастрелят един друг като в лош уестърн? Тъкмо за Архангелова Задушница. Едва ли обаче ще бъдат възпети като в „Метаморфозите“ на Овидий „как в нови тела се превръщат формите“.

Когато внезапно една от партиите в Блока – „Движение България на гражданите“, посочи скулптора проф. Велислав Минеков за „най-убедителна кандидатура“ за президентските избори, неизбежно ще се наложи да попитаме лидера на ДБГ г-жа Меглена Кунева споделя ли позицията на професора за „мултаците“. Защото досега не сме съзряли някой от ръководството на ДБГ – нито ръководителката на партията, нито левите й и десни ръце като Настимир Ананиев, Найден Зеленогорски, Даниел Вълчев и др., да споделят която и да е от непримирите позиции на Минеков спрямо ГЕРБ, Бойко Борисов и министъра на културата Вежди Рашидов.

Дали биха се подписали под отвореното му писмопо повод скандала в БНТ. Иначе как да ни убедят, че досега са му били скришни адепти…

Неотдавна Кунева заяви, че кандидатът за президент от Реформаторския блок трябва да има ясни „евроатлантически ценности, които да са заявени без смущение и без агресия“ – и това е позицията на ДБГ. Евроатлантизмът не е отличителната черта на интелектуалец и граждански активист като проф. Минеков, но може пък да е ясно по подразбиране за ДБГ.

„За ДБГ най-убедителна е кандидатурата на проф. Минеков. Предварително проучване в партийните структури на ДБГ показва, че неприемлива е кандидатурата на Гроздан Караджов – от около 800 делегати само двама го подкрепят“, каза преди ден зам.-председателят на ДБГ Настимир Ананиев, който намира за… „колебливо“ поведението на друг от спряганите за кандидати за президент на Блока – Трайчо Трайков. Това, по думите му, пречи на поставената цел – „победа или поне балотаж“.

Дали от ДБГ са разговаряли с проф. Минеков, който преди 2 години написа в едно кратко отворено писмо до Реформаторите: „Нормалността има шанс, ако бъде пожелана…“ Трикът с „убедителната кандидатура“ е гарниран с партиен натиск и извиване на ръце с поредната заплаха за оставката на Найден Зеленогорски например като „съпредседател“ в РБ. Това с оставките и напускането вече беше отиграно при прокарването на антикорупционния закон на Кунева, приет на първо четене преди лятната ваканция.

Лошо скърпена история и имитационна политика на номиниране на кандидат, която би трябвало да замаскира целта – да бъдат подпомогнати управляващите от ГЕРБ. Развелите слогана „Работим в интерес на гражданите“. ДБГ направиха толкова много, за да помогнат на ГЕРБ – с „приятелския огън“ по съдебната реформа, с артилерийския обстрел по просветния министър проф. Тодор Танев. Рамо до рамо с ГЕРБ, подкрепиха статуквото, гласувайки промените в Конституцията – и бяха възнаградени с МОН и възможностите на хората на Кунева да разпределят близо 1.4 милиарда по ресурсната програма „Наука за образование и интелигентен растеж“.

В Ureport вече писахме как просветната министърка се разправи с двама от заместниците на Танев в името на това кой и как да усвоява тези пари.

Тези 2 милиона лева от спряната обществена поръчка за антистрес топки, луксозни тефтери и разни рекламни материали бяха именно средства от тази оперативна програма на ЕС. Първоначално Кунева се възмути, че подобна „порция“ била пусната в нейно отсъствие. Но с подписа на довереното й лице в МОН – главния секретар Красимир Вълчев. Последвалият развой на събитията обаче показа, че възмущението й е наистина възмутително.

По-късно тя заяви, че Вълчев и екипът й имат нейната „категорична подкрепа“ за „професионалните си усилия“ и благодари на главния секретар, че е поел отговорността „без уговорки“. Остава и да увърта, когато подписът му стои под документа. БНР пусна интересен диалог по този повод след въпрос от обществената медия защо е подписал поръчката.

„- Защото на момента не съм го осъзнал това, не съм забелязал – не съм го осъзнал.
– Не сте ли чели това, което подписвате?
– Чел съм го, но не съм осъзнал цялото възприемане на това нещо, просто преценка“.

Очевидно не само българските ученици са с най-ниски постижения по четене с разбиране…

Заради боричканията с лакти и токчета за властта, след малко повече от 2 години в управлението, Реформаторите не могат да отчетат ефектите от нито една осъществена реформа. Пространството вдясно се набоклучи от обиди, удари под кръста, препъникамъни, а лидерът на ДСБ Радан Кънев вече спря да извинява раздорите с демократичността и плурализма на мнения, обичайни за многопартийна коалиция.

Избирателите им имат незатихващи колебания дали са Блок, дали са Реформатори и колко от тях Борисов е вързал със свински опашки. Дебатите около номинациите за президентските избори в Реформаторския блок се водят на тъмно, вместо публично – за да покажат хъс, можене, позиции по тема номер 1 за хората – и в България, и в Европа – миграцията и бежанците, усещани като заплаха за тях, напрежението в Турция, зависимостите от Русия. И това наред с вечната българска бедност, провалите в образованието и здравеопазването.

Това очакват избирателите им от тях. Ясно е, че няма да спечелят президентските избори. Но смелостта да се явят и да играят като за победа ще бъде оценена. Засега на бой налитат само „гражданите“. Десните де са…

http://ureport.bg/