Болниците с 303 млн. лева дългове, държавата се готви да ги покрие

Дълговете на държавните и общинските болници към 30 юни са 303.2 млн. лева, като просрочените са в размер на 86.6 млн. лева. Това обяви по време на петъчния парламентарен контрол здравният министър Стефан Константинов.

 

Държавните болници дължат 243.3 млн. лева и просрочените дългове са 53.4 млн. лева. Задълженията на общинските болници са 59.8 млн. лева, а просрочените задължения са 33.2 млн. лева.

Спрямо септември миналата година дълговете на болниците бележат известен спад. Тогава те са били 347 млн. лева, но миналата година бе тежка за болниците, тъй като Здравната каса редовно бавеше плащанията към тях и те натрупаха дългове към доставчици.

Въпреки че сега има спад в дълговете, като цяло през последните години задълженията им постоянно растат.

Константинов призова задълженията на болниците да не се използват с пред­изборни цели и обясни пред депутатите растящите дългове така: “Държавата финансира и допълнителни дейности, явяват се много нови начини на диагностика и лечение, които изразходват повече средства“.

“Що се касае до общините, със сигурност ще бъдат използвани, това особено във време на избори не трябва да учудва никого. Но има общини, които ако някой се поблазни да експлоатира тази тема, може бързо да се върне назад във времето и да види кога всъщност са направени големи задължения и към кого. Аз имам много конкретни примери, но не искам да съм човекът, който ще отвори този дебат точно тук, защото не му е мястото", заяви Константинов.

Само ден преди това здравният министър призова дълговете на болниците да не се използват с предизборни цели, а финансовият министър Симеон Дянков изненадващо обяви при посещението си в Стара Загора, че със средства от бюджета за 2012-та година ще бъдат изчистени дълговете на болниците.

Той уточни, че ще им бъде осигурено финансирането за цялата година еднократно, въз основа на данните за извършените дейности през тази година.

Мартина БОЗУКОВА

Медиапул