Борисовата констипация в Партийния му дом

Иво Инджев

Отиващото си Народно събрание ще се запомни с две неща: със символиката на своето мигриране в сталинската крепост на БКП на бул. “Дондуков” в София и с явната злоупотреба с идеята за нова конституция за целите на личното оцеляване на премиера Борисов във властта.

Целта му бе постигната днес без нито един против от гласувалите днес 122 присъстващи депутати, които отмениха решението от 2 октомври 2020 година за създаване на временна комисия за разглеждане на проект за нова конституция.

Борисов, който има болната амбиция да остане в историята и сам се обявява за “държавник” (който взимал мъдри решение, по собствените му думи), наистина се разписа в нея. Името му ще се свързва с наглата измама. Тя ще се помни редом с Търновската и Живковската конституция като Борисовата злоупотреба с конституцията за нуждите на властовия му нагон.

Патологиката на това упражнение би трябвало да залегне в учебниците като пример за лъжата като инструмент за управленско оцеляване. Спецификата на тази демонстрация на наглост беше във факта, че никой не беше излъган – включително и онези, които гласуваха в полза на лъжата в парламента. Всички знаеха, че намерението Борисов да ни дарява с нова конституция беше пълен блъф. Но това не го спря да лъже, че тъкмо това е искал да направи. 

Обстоятелствата, че слугите на Борисов обслужиха лъжата и по Борисовски не им мигна окото да си признаят това днес със своето също толкова единодушно гласуване, не си струва коментара. Хората, които формално са “народни представители”, са всъщност Неговите депутати и той си прави с тях каквото си иска. Как да коментираш нищожества!

Много им подхожда настаняването в сградата с премахнатата петолъчка. Без Живков по Живковски с пътеводната им звезда Борисов начело.