Борисов: Ако ПФ и РБ направят правителство, може да подкрепим определени политики

Снимка: БГНЕС

Патриотите са в готовност, реформаторите ще решат утре

"Както преди 2 г. РБ и ПФ казаха, че няма да се включат в кабинета на ГЕРБ, а ще подкрепят определени политики, така и ние ще постъпим сега. Отговорността вече не е наша. Който иска мандат, да си избере премиера и да си носи отговорност, както аз в последните 2 години. Оставям отговорността в ръцете на Патриотичния фронт и Реформаторския блок.", заяви Бойко Борисов след края на КСНС, който заседава над 3 часа.
Патриотите вече заявиха, че биха взели мандата за съставяне на кабинет, а от РБ казаха, че може да се замислят, ако получат подкрепа от ГЕРБ. 
Не е ясно все още коя ще е третата парламентарна група, на която Плевнелиев би връчил мандат за съставяне на правителство, щом ГЕРБ и БСП откажат. 
Корнелия Нинова настоя за предсрочни избори, които трябва да са на 26 март. БСП ще върне мандата и няма да подкрепи правителство на трета партия.
КСНС беше един пореден опит да потърсим общо решение след оставката на Борисов. Днес държавата се намира в сложна ситуацията, от която трябва да намерим най-добрия изход за народа.
С тези уводни думи президентът Росен Плевнелиев започна изказването си след края на Консултативния съвет по национална сигурност, предаде репортер на БГНЕС.
След КСНС аз продължавам да вярвам, че настоящото Народно събрание не е изчерпало своя потенциал и все още може да свърши много смислени неща за държавата, заяви Плевнелиев.
Настоящото НС е в състояние да продължи усилията си по ключовите реформи, които своят и на дневен ред за българското общество. Не трябва да забравяме и че проведения с президентските избори беше проведен референдум, който показа, че хората искат промяна. За такава реформа обаче е необходимо време. В никакъв случай не на инат предстоят сериозни промени в изборното законодателство, има огромна опасност ако се бърза и се тръгне към бързи избори, държавата да бъде вкарана в трайна нестабилност, каза президентът.
Не вярвам в прибързаните решения. Днес е моментът да бъдем разумни. Народът очаква това, защото може да се окажем в много по-тежка политическа ситуация, продължи президентът.
Според Росен Плевнелиев днешното Народно събрание е най-представителното. Нека покажем, че и най-пъстрият парламент може да работи в името на гражданите, заяви той.
Плевнелиев изрази надежда предстоящото председателство на ЕС да не бъде пропиляно.
На днешните консултации бяха застъпени две посоки на мнения, според Плевнелиев – незабавни избори от една страна, и от друга, че НС е в състояние да излъчи правителство.
Да, има принципно съгласие в края на март, началото на април да бъде насрочена дата за предсрочни избори. Но нарочването на избори е изключително правомощие на новия държавен глава, каза още Росен Плевнелиев. Тъй като Румен Радев не бе днес с нас фиксирането на дата за избори не е възможно.
При тази ситуация аз съм длъжен да пристъпя към връчването на мандатите и въпреки заявката на първата и втората политически сили (ГЕРБ и БСП вече заявиха, че ще върнат мандата - бел. ред.) за връчване на мандата. Аз вярвам, че е възможно да бъде реализиран третия мандат, заяви Плевнелиев.
Ще взема своето решение на кого да връча третия мандат за съставяне на правителство. Със сигурност ще бъде на тези, които гарантират, че ще направят искрен опит за съставяне на правителство в рамките на 43-ото Народно събрание, каза още държавният глава. Третият мандат ще бъде връчен от мен след много размисли, допълнителни консултации - на тези, които имат най-голям шанс да съставят правителство, повтори той.
Най-вероятно в петък ще бъде връчен мандатът на ГЕРБ, посочи Плевнелиев. 

Реформаторският блок смята, че в рамките на този парламент трябва да се състави кабинет.
Най-страшното би било да хвърлим България в жестока криза, да я оставим в безвластие седем-осем месеца в тази изключително тежка среда на големи предизвикателства. Да не говорим, че изобщо няма да можем да се подготвим за председателството на ЕС, каза Найден Зеленогорски, зам.-председател на ПГ на РБ, след днешното заседание на КСНС.
Това ще удари България много сериозно, няма да можем да се възползваме от възможността да дадем своите приоритети, допълни Зеленогорски. 
За нас устойчивост, стабилност и сигурност означава да се търси вариант за използване потенциала на парламента и евентуално съставяне на ново правителство с десноцентристки акцент, разбира се, поясни той.
На въпрос дали могат да подкрепят кабинет на патриотите или самият РБ да състави кабинет, Зеленогорски уточни, че утре ще има заседание на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок и ще имат по-ясна позиция.
От Патриотичния фронт вече изразиха готовност да съставят кабинет, ако им бъде даден мандат.

http://www.segabg.com/