Борисов: Нарочно не пускат България в Шенген

карикатура : Христо Комарницки

ИВАН ПЕТРОВ

Бойко Борисов обвини западните лидери, че си измислят причини България да не бъде приета в Шенген. "България плаща за действията на големите играчи на световната сцена. Тук има и една голяма несправедливост. Най-добре пазената граница. Не е справедливо да си измисляте някакви мотиви, които ги няма", каза премиерът по време на лекция "Нова роля на Балканите - решения за повече сигурност и по-добро управление на миграцията" в Брюксел, съобщи БНР. 

"ЕС плащат за това, което САЩ, Русия, Китай и Турция, водени от своите геополитически интереси, предизвикаха в Сирия, Либия и Афганистан. Провалът ни във външната политика, допускането на геостратегическите играчи в света да защитават или да обслужват своите интереси - всичко на практика се обърна и дойде като проблем в Европа. Знам, че това не е модерно, знам, че това е рисковано да се говори, но това са истините и до този момент никой не е могъл и да ме обори", гневи се Борисов. Българският премиер посочи, че арабската пролет е станала европейска зима и е нанесла огромни щети. Според него успешното справяне с кризата с мигрантите не е възможно без споразумението с Турция, за спазването на което ЕС плаща, както и споразумение с Италия, и добавя: "България е пример за това как бързо успяхме няколко правителства да направим заграждения". 

Само преди дни баварският министър на вътрешните работи Йоахим Херман се обяви срещу приемането на България в Шенгенската зона. Той изрази позицията на Християнсоциалния съюз (ХСС), който е баварският партньор на управляващия Германия Християндемократически съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел. Според баварския министър разширяването на Шенген не може да става за сметка на сигурността на германските граждани. Той вижда опасността в "прогресиращата корупция и големите проблеми с организираната престъпност в Румъния и България". 

"Искам немското общество да знае, че България се отнася много ангажирано към своите ангажименти. Холандската телевизия беше 4-5 дни на границата да снима и видя, че бежанската вълна на нашата граница е нула, и се надявам, когато го види министърът на Холандия, да се зарадва. И ако така колегите от другите страни си вършат работата, няма изобщо това да е тема в Германия", контрира тогава Борисов по време на среща на бизнеса с правителството в София. И добави: "Ние реално сме в Шенген. Ние пазим шенгенската граница най-добре от всички. Всички са заявили, че България е абсолютно готова за Шенген". 

Холандия също е сред страните, които са твърдо против приемането на България в Шенген. Когато през септември миналата година председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова България и Румъния веднага да станат част от Шенген, холандският премиер Марк Рюте обяви: "Юнкер е романтик. Мисля, че когато някой има видения, трябва да се консултира с лекар". Според него "има твърде много опасения за контрола на границите и корупцията" в България и Румъния. Очаква се Рюте да посети България на 6 февруари, като Борисов обеща лично да го разходи по границата, за да се увери колко е сигурна.

http://www.segabg.com/article.php?id=892039