Борисов спешно привика полицейските шефове преди протестите в МВР

В понеделник премиерът Бойко Борисов ще участва в националното съвещание на ръководството на МВР. Срещата се провежда само седмица преди служителите в системата да излязат на протест.

 

Очаква се около обяд да има официални изявления след срещата.

На заседание на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР през уикенда беше взето решение полицаите да излязат на протест на 5 юли - в деня на професионалния празник на служителите в МВР. 

Повод за протеста на полицаите са ниските възнаграждения в системата на МВР. Синдикатите уточниха, че на протест излизат още спасителите и държавните служители в институтите и Академията на МВР.  Исканията им са за 20% увеличение на заплатите, нови униформи, както и месечното им възнаграждение да се обвърже с увеличението на минималната работна заплата.

"Ние отново няма да честваме празника на МВР", заяви председателят на СФСМВР Валентин Попов. 

 

Оттам допълниха, че служителите на МВР са жертви на системата.

Миналата седмица синдикатите поканиха министъра на вътрешните работи Валентин Радев на среща. Причината е, че той не се съгласи с решенията, които бяха взети на заседание на социалния съвет в министерството. Тогава бяха постигнати договорености за вдигане на заплатите и промени в Закона за МВР. Ден след това вътрешният министър излезе с позиция, че подобно нещо няма как да се случи. По-късно, при спешна среща с премиера Радев обясни, че може да бъдат вдигнати някои заплати в системата. 

Коментар "Под лупа" : От 1944 г. до днес МВР продължава да е патерица и юмрук на властите и това е неговата грешка ... Ето защо, когато в останалите сфери заплатите са ниски, няма как при тях не произвеждащи нищо- дори сигурност да е различно ...