Борисов ще строи държавни бензиностанции. Те ще плащат на същия руски монополист Лукойл.

Георги Георгиев

Борисов ще строи държавни бензиностанции.
Те ще плащат на същия руски монополист Лукойл.
Днес всички търговци на горива доставят от Лукойл.
Държавните бензиностанции ще правят същото.
При горивата има двойна надценка.
Едната е на самия производител - рафинерията на руската компания "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, чиято производствена цена е силно завишена.
Всички купуват горивото от един единствен официален дистрибутор - руската офшорка "Лукойл България" ЕООД", която е единстен официален дистрибутор на рафинерията.
За сравнение: крайната цена на горивата, примерно в Тексас, е около 60 ст. за литър. С включени федерални и щатски такси, търговски надценки, транспортни разходи.
Сами може да се досетите колко е производствената цена от рафинерията.
Тук Лукойл дере всички с повече от двойно по-висока производствена цена.
Отделно картелът му, който включва собствените им бензиностанции и солташаците им от ОМВ, Шел, Ромпетрол, Петрол АД и подобни, си слагат двойна надценка.
Всъщност целта на Борисов е да задуши малките независими играчи с малки бензиностанции, които си позволяват да свалят тази надценка, докато печалбата за рафинерията си остава огромна.
Забележете - КЗК, която е избрана от ГЕРБ и ДПС, от години твърди, че картел няма. Тази комисия е оглавявана от майката на депутат от ГЕРБ.
Какво би следвало да направи Борисов, ако наистина искаше да либерализира пазара на горива и да свали цените.
Много просто.
ГЕРБ можеше да премахнат таксата от 30 милиона лева за издаване на разрешително за данъчен склад за горива, за да могат малки търговци също да си лицензират такива складове.
В момента Лукойл държи 95 % от тези складове и ако някой иска да внесе по-евтино гориво от друга рафинерия, трябва да плаща рекет "Русия".
Нещо повече.
ГЕРБ спокойно могат да позволят складовете на държавния резерв да се ползват за целта.
Не би.
Те са въвели тази такса точно за да защитят монопола на Лукойл.
Неслучайно още в първия си мандат слугатае на Путин - Борисов подари на Лукойл и пристанище Росенец с единствения ни терминал за петрол.
Да не говорим, че трети мандат Биросов и финансовият му министър прикриват най-голямото данъчно престъпление в България.
Въпреки огромната надценка Лукойл никога не е отчел и платил и стотинка данък печалба.
При годишни приходи от над 6 милиарда лева.
Нашите закони - ДОПК и ЗКПО определят това като скрито разпределение на печалба между свързани лица и санкцията за това е 20% от оборота.
Схемата е проста и ако я прави българска фирма, ще я разкостят.
Лукойл регистрира офшорката Литаско, през която вкарва по документи всичкия петрол. Пак по документи изнася около 53 % за външния пазар само през тази офшорка.
Цената на петрола към рафинерията се завишава, цената на горивата към офшорката се занижават и така тук винаги отчитат загуба , а в офшорката Литаско ограмна печалба, освободена от данъци, която заминава директно при Путин.
Тази схема упорито се прикрива от Борисов, Горанов, НАП, ДАНС, Прокуратура и Агенция Митници, все едно не са български държавни лица и органи , а руски.
Паралелно с това кликата на Борисов умишлено държи най-ниския акциз в Европа, което осигурява на Лукойл възможност да си слага огромна надценка.
Така , вместо годишно в хазната ни да влизат над 1 милиард лева от акциз, те се прибират от руската компания със свръхнаддценка.
Лесно е да се сметне.
Тук акцизът е само 65 ст.
В Австрия, примерно, е 1 лв.
Крайната цена е еднаква.
При 3 милиарда литра годишно потребление тук, сами може да сметнете какви са загубите за българския бюджет.
И вместо да прибира по 1 милиард от акциз, Борисов буквално го подарява на Лукойл.
ФАКТ.
А колко магистрали, пътища болници могат да се построят с 1 милиард лева?! Годишно?!...
Да не говорим, че след година, две тези бензиностанции ще ги фалират и ще ги дадат на проксито на Путин - Пеевски.
Помнете ми думата.

Фейсбук