Британското разузнаване: Превземането на Лиман е подготовка за следващия етап от офанзивата в Донбас

Превземането на град Лиман в Донецка област от руската армия е подготвителна операция за следващия етап от настъплението на Русия в Донбас, съобщава в редовен доклад британското министерство на отбраната, позовавайки се на данни на военното разузнаване. Лиман е стратегически важен, тъй като е основен железопътен възел, осигуряващ достъп до важни железопътни и шосейни мостове през река Северски Донец.

Фокусът при Лиман ще даде предимство на Русия във възможната следваща фаза на офанзивата в Донбас, която ще се състои в придвижване към ключови украински градове, по-нататък в Донецка област, Славянск и Краматорск, пише британският департамент.

 

Превземането на цялата територия на Донецка и Луганска област ще се разглежда от Кремъл като значимо политическо постижение и ще бъде представено на руснаците като оправдание за нахлуването в Украйна, прогнозира британското министерство на отбраната. Украинската армия обаче продължава добре организираната отбрана на тази територия и нанася щети на Русия.

https://frognews.bg/novini/britanskoto-razuznavane-prevzemaneto-liman-po...