Британското разузнаване: Русия конфискува паспортите на своите официални лица, за да не бягат

Министерството на отбраната на Обединеното кралство съобщи в актуализирано разузнавателно съобщение, че ”някои длъжностни лица вероятно е трябвало да предадат паспортите си” на Федералната служба за безопасност на Русия (ФСБ). То заяви, че ”мерките вероятно имат за цел да предотвратят бягството или дезертьорството на все по-недоволни служители”.

Министерството на отбраната определи това като разширяване на съществуващите мерки, които съществуват още от съветско време и бяха затегнати през 2014 г., когато Русия окупира нелегално украинския полуостров Крим.

То заяви, че "от началото на руското нахлуване в Украйна руските държавни служители и работници са обект на все по-строги ограничения за пътуване в чужбина".

Отбелязва се също, че работодателите, които са по-близо до центъра на властта в Русия, "са изправени пред по-строги ограничения; на служителите на Кремъл е забранено да пътуват в чужбина за всякакви развлекателни цели".

 

През март 2022 г. Москва забрани на гражданите да напускат Русия с повече от 10 000 долара в брой. А Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви през януари, че Русия е забранила на работниците мигранти с двойно гражданство да напускат страната, тъй като обмисля по-нататъшна военна мобилизация, пише още „Бизнес инсайдер".

Някои европейски държави забраниха достъпа на руски туристи до териториите си, а много държави затвориха въздушното си пространство за руски самолети.

Десетки, ако не и стотици хиляди млади руснаци напуснаха страната, когато Русия обяви „частична“ мобилизация на резервистите през септември.

Не е ясно колко от тези хора са били официални лица или сред елита на страната.

Някои официални лица са избягали от Русия и предлагат да предадат тайни в замяна на предоставяне на убежище. Сред тях е и бивш лекар от руската шпионска агенция, който заяви, че е събирал тайни, преди да избяга във Франция.

https://frognews.bg/novini/britanskoto-razuznavane-rusiia-konfiskuva-pas...