Брюксел започва битка за повече здравни правомощия

ЕК очаква силна съпротива от държавите членки, чиито национални лидери искат да покажат, че имат отговорността и способността да се грижат за избирателите

Коронавирусът разкри пропуските в здравните правомощия на Европейския съюз (ЕС) и сега Брюксел иска да запълни дупките, пише онлайн изданието Politico.eu.

Агенцията за инфекциозни болести на блока дори не може да даде ефективни съвети на паникьосаните столици, няма централизиран начин за наблюдение на недостига на лекарства и медицински изделия, а държавите членки имат различни политики относно основните мерки, като например кога и къде да носят маски за лице.

Сега, без ваксина срещу политическа дисфункция, Европейската комисия (ЕК) започна да настоява за план Б, като призова страните членки на ЕС да предоставят повече законни правомощия на Брюксел и да създадат „Здравен съюз“ за управление на бъдещи кризи.

Според проект, видян от Politico, Комисията иска да създаде планове за готовност за пандемия в целия ЕС, да приведе методите за тестване в съответствие с лабораториите на ЕС, да даде на Европейската агенция по лекарствата (EMA) повече правомощия за смекчаване на недостига на лекарства и да позволи на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) да дава действителни препоръки на страните от блока.

Всичко това ще бъде оформено в пакет с марката „Европейски здравен съюз“ в три законодателни предложения - първа стъпка от председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен за отнемане на някаква власт от страните членки и предотвратяване на бъдещ хаос.

Да не очакваме обаче лидерите на ЕС да се откажат от толкова много така лесно.

Здравните правомощия отдавна са строго охранявана компетентност на страните членки на ЕС. Националните лидери искат да покажат, че имат отговорността и способността да се грижат за своите избиратели. Дори нарастването на трансграничните заплахи за здравето – като двете вълни на коронавируса, почти не намали тяхното съпротивление.

Най-забележителното е, че държавите предоставиха на Комисията правомощието да договаря сделки с ваксини от тяхно име. ЕК вече с гордост развява този успех, като предстои обявяването на сделката с BioNTech и Pfizer за до 300 млн. дози от тяхната ваксина. Това е четвъртата сключена сделка за Комисията и скоро трябва да последват още две. Дипломати от ЕС казват, че Комисията разговаря и с Novavax.

В опит да подобрят координацията лидерите на ЕС се договориха в края на октомври да провеждат редовни виртуални видеоконференции. Брюксел обаче иска да накара страните да изпратят своите планове за ваксинация и все още чака 750 млн. евро, за да договори още ваксини.

https://www.investor.bg/analizi/91/a/briuksel-zapochva-bitka-za-poveche-...