БСП-депутат печата 7,4 млн. бюлетини за вота на 11 юли: БНБ го крие?

БСП-депутат печата 7,4 млн. бюлетини за вота на 11 юли: БНБ го крие? | Мрежата | Tribune.bg

Фирмите на депутата и кандидат за шести мандат от БСП Петър Кънев ще изработят 7 408 500 бюлетини за изборите на 11 юли. Независимо, че за първи път ще имаме изцяло машинен вот. Бройката е според невероятния брой гласоподаватели в България, който се твърди, че имаме и е по-голям от целокупното население на страната, както го измерва Националният статистически институт. С тази разлика, че в данните на НСИ влизат и децата до 18-годишна възраст, които са над 1 млн., съобщава 19 минути.

Информацията разкри ЦИК в специално официално писмо в отговор на въпроси на 19 минути. В него председателят Камелия Нейкова е информирала медията, че изпълнителят БНБ е посочил двама подизпълнители: Демакс АД и Демакс Ди Пи Ай АД. Тези дружества са декларирани от дългогодишния депутат от БСП и водач на листата на партията в Бургаския многомандатен район и на тези избори Петър Кънев като негови.

Това е огромен скандал заради очевидния конфликт на интереси. Освен, че е Кънев е участник в изборите, печатницата на БНБ има достатъчен капацитет, за да изработи бюлетините. Според закона тя само „по необходимост” има право да преотдава работата. Този тираж се печата за часове и при наличието на толкова дни до изборите няма никаква необходимост за проетдоване на работата.

БНБ отказа – за пореден път – да отговори на 19 минути по каква причина изпитва необходимост от един и същи подизпълнител и то баш депутат, близък с 2 от членовете на управителния съвет на централната банка, при положение, че и да имаше нужда, в София има немалък брой други печатници, които могат да свършат, посочват още от изданието.