БСП ще обяви официално кандидатурата на социалистите за президент

БСП ще обяви официално кандидатурата на социалистите за президент.Очаква се да бъде обявена кандидатурата на БСП за предстоящите президентски избори.

Кандидатурата за държавен глава ще бъде определена, след като на заседанието на Националния съвет на БСП бъдат обсъдени и гласувани всички номинирани кандидати. Те са общо 7 - ген. Румен Радев, Илияна Йотова, Янаки Стоилов, Румен Гечев, Михаил Миков,Таско Ерменков и Марио Трайков.

Сред номинираните първоначално беше и омбудсманът Мая Манолова, но в понеделник тя обяви, че се оттегля от състезанието за президентските избори. Мотивът и бе, че ставало въпрос за предрешено съревнование, в което правилата са нарушени от тези, които ги предложиха, а принципните позиции са подменени от задкулисни договорки.

След среща на ръководствата на АБВ и БСП миналата седмица стана ясно, че досегашният командир на ВСС ген. Румен Радев е най-вероятната обща кандидатура на левицата за държавен глава. Все още в "Държавен вестник" обаче не е обнародван указът на президента за освобождаването на ген. Румен Радев от поста. Това означава, че формално той все още не може да се включи официално в предизборната надпревара.

В БСП има и силно напрежение около кандидатурата за държавен глава, тъй като вътрешно-партийната опозиция критикува председателя на партията Корнелия Нинова, че кандидатурата на ген. Радев е наложена от лидера на АБВ Георги Първанов. По неофициална информация се очаква кандидатът за вицепрезидент да бъде евродепутата Илияна Йотова.

segabg.com

Коментар "Под лупа" : Да издигнат кандидатурата на Тодор Живков или на охранителя му Бойко Борисов, за да спечелят ...