БТК. За него е

Кредиторите на телекома са приели офертата на тандема от Корпоративна търговска банка на Цветан Василев и VTB Capital

БТК. За него еРешено е - сделка за БТК има и новите собственици са Корпоративна търговска банка и VTB Capital. След като преди две седмици българо-руският тандем внесе оферта към кредиторите на телекома, през миналата те са я приели. Това казаха за „Капитал“ няколко различни източници, близки до процедурата.

Преди две седмици мажоритарният собственик на КТБ и председател на надзорния съвет Цветан Василев заяви: „Консорциумът между КТБ и VTB бе избран за предпочитания купувач за компанията от комитета на основните кредитори... До последно обаче не може да се каже има ли сделка или не, тъй като има много подробности за уточняване.“ В неделя „Капитал“ се опита да се свърже с Василев, но не успя да получи коментар.

С решението на кредиторите през миналата седмица обаче сделката изглежда почти необратима. Предстоят технически действия като съдебно вписване на детайлите около преструктурирането на дълга и прехвърлянето на собствеността.

Има минимален шанс досегашният основен акционер PineBridge Investments да обжалва загубата на дела си. Но според близки до сделката източници това е малко вероятно и едва ли ще преобърне вече одобрената от кредиторите смяна.

Фактическото прехвърляне на собствеността може да отнеме и няколко месеца. Например трябва да се получи и разрешение от Комисията за защита на конкуренцията. Но резултатът е ясен - срещу кешово плащане от 130 млн. евро и поемане на дълг (виж карето) БТК ще има четвъртия си частен собственик. Но първият с български корен.

Решението на кредиторите

Банките, които имат вземане от около 1.7 млрд. евро от групата БТК, стояха в основата на тази продажба. Логично те избраха и новия мажоритарен собственик. Първоначално те не харесаха офертата на КТБ-VTB, но след няколкомесечно убеждаване първо малките, а после и големите започнаха да одобряват предложението.

В последното гласуване и най-големият кредитор - Royal Bank of Scotland, която държи около 10% от дълга, е обърнала мнението си на 180 градуса и също е подкрепила офертата на тандема, каза източник на „Капитал“.

Не е известен резултатът от гласуването на останалите големи кредитори като Deutsche Вank, Castle Hill, Европейската инвестиционна банка и Raiffeisen Zentralbank, мецанин кредиторите като Tennenbaum Capital Partners, Mezzanine Management (и по-малките - австрийското поделение на Unicredit, AXA Private Equity и др.). Но може със сигурност да се твърди, че повечето (над 75% от дълга) са одобрили офертата.

Според разпространената официално информация по сделката от БТК сега тандемът КТБ-VTB ще получи 93.99% от компанията, колкото в момента притежават мажоритарните собственици - друг консорциум от инвеститори, водени преди пет години от AIG.

И пак продажба

Любопитен детайл от офертата към кредиторите е, че купувачите обявяват, че след 3-5 години ще търсят препродажба на БТК. „Който ще бъде в състояние след 3-5 години“, отговаря пред Livebiz мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев на въпроса кой от големите телеком оператори в региона би могъл да поеме БТК. „Не мога да пророкувам какво ще бъде в такъв период от време“, обяснява той.

Сделката едва ли ще е трудна, тъй като според различни оценки сега тандемът КТБ-VTB плаща ниска цена. Въпросът по-скоро е дали ще иска да се раздели с такъв ключов за държавата актив.

Скромното плащане

Според съобщението от юли на БТК инвеститорите ще предоставят на старшите обезпечени кредитори на компанията 130 млн. евро срещу мажоритарен дял от нея. Самите заемодатели ще могат да останат миноритарни акционери. Дългът на групата пък ще бъде намален на 588 млн. евро, т.е. кредиторите ще трябва да отпишат средно 64% от вземанията си. За останалите има опция да продадат експозицията си на инвеститорите при изпълнението на определени условия.

„Ако бъдат упражнени всички възможни опции, старшите обезпечени кредитори ще могат да погасят напълно участието си срещу общата сума от 617 млн. евро“, пише в съобщението на БТК. Реално цялото предложение на избраните нови собственици има още редица условности, които за момента не са оповестени.

По наличната информация обаче според изчисленията на БТК ефективната цена на акция на придобиването ще зависи от степента на упражняване на различните опции от страна на кредиторите и се очаква да бъде в рамките между 0.81 лв. и 1.92 лв. на акция. Това е между десет и шест пъти под цената на придобиване на една акция преди пет години, която се равняваше на 11.25 лв. на акция заедно с бъдещ дивидент от 55 ст. За сравнение, българският капиталов пазар в момента е на 60-70% от върховете си през 2007 г.

Реално обаче оценката за стойността на БТК със задълженията й сега е наполовина от тази преди пет години, или до около 800 млн. евро, и близо два пъти повече от оценката на компанията, когато държавата продаваше мажоритарния пакет от 65% за 280 млн. евро.

Така, от една страна, цената сега изглежда сравнително ниска на фона на предишните сделки за компанията, но на фона на кризата в Европа и желанието на външните банки да се изтеглят от периферните икономики може да се приеме и като адекватна, смятат някои анализатори.

Теди ВАСИЛЕВА

Капитал