Булгаргаз иска да оправдае предстоящо ново повишаване на цената на природния газ у нас с "ремонта" на Турски поток в Турция.

Ilian Vasilev

 

От презентацията на шефа на Булгаргаз пред КЕВР и изказвания пред медиите намирам за нужно да предупредя служебното правителство, че от Булгаргаз му залагат пореден герберски капан, като искат да ангажират политически служебното правителство при решаването на политико-технически проблем на Газпром с доставката на природен газ по алтернативен маршрут, поради ремонт на тръбата на Турски поток в Турция.
Кога и как Газпром си ремонтира тръбите е извън наш контрол, ерго не е наша тема.
Изцяло задължение на доставчика е да си намери алтернативни маршрути - класическия през Украйна е налице, и да достави стоката до българска граница, като посочи друга точка, която да е приемлива за купувача.
Тъй като ръководството на Булгаргаз се чуди как да прехвърли корпоративен проблем на публично равнище, като ангажира правителството с решение на проблемите на алтернативно трасе, по време на двуседмичното прекъсване на работата на Турски поток през юли. Ясно е, че Газпром иска ние да му решаваме проблема с транзита през Украйна, като на всичко отгоре заплатим и разликата в цената на преноса. Това са чужди и трудни теми, в които няма място за посредничество . Газпром да бъде така добър да си резервира капацитети. да си ги плати, и да си достави природен газ по класическия маршрут на нас, на Гърция, на Сърбия, на Румъния, точно както го прави за Унгария.
Никак не е невинно това усилие на ръководството на Булгаргаз, което вместо да гледа и изпълнява договорите, ни вкарва в допълнителни рискове и класическия капан на "обвръзките", който щраква след всяко вдигане на въпроса на политическо равнище с Москва.
Нещо повече, Булгаргаз иска да оправдае предстоящо ново повишаване на цената на природния газ у нас с "ремонта" на Турски поток в Турция. Това е абсолютна спекулация, доколкото цената по договора за руския газ е на границата на България /входна точка в газопреносна система/ и какво става преди това по трасето в Русия, Черно море, Турция, Украйна и където и да е другаде няма отношение към нас, а е за сметка на доставчика Газпром.
Нещо повече, евентуално неизпълнение и недоставка на заявените количества, позволява не само компенсации, но и по-големи обеми на доставки на значително по-евтиния азерски газ, за което обаче Булгаргаз трябва да резервира капацитети в Гърция през юли.
Както винаги, на "върха" в Булгаргаз сработва комбинацията от корупция и непрофесионализъм.
 
Фейсбук