Бунтове в Русия: Полицията в Дагестан откри огън на протест срещу мобилизацията в Ендирия, сблъсъци в Махачкала

Полицията в Дагестан е използвала оръжие, за да умиротвори участници протест близо до село Ендирия, съобщиха очевидци в руския сегмент на социалните мрежи. Няма пострадали, а стрелбата е била във въздуха. Появиха се и записи от демонстрация в столицата на републиката Махачкала. Там се готви палатъчен лагер и "майдан" до отмяна на мобилизацията за населението на Кавказ. "Русия нападна Украйна, ние не сме слепи!" - крещят жените на Дагестан.

„Дагестан бързо се превръща в „най-проблемния“ регион в Русия.“ – коментира в Туитър в неделя сицуатияца беларуският журналист Тадеуш Гичан, който публикува и видео от събитието. „Участниците в протеста излязоха на улицата, за да защитят "своите съпрузи, братя и синове.“ – допълва Гичан. Според независими един от друг източници жители на републиката са се събрали на протест на магистралата Хасавюрт-Махачкала близо до село Ендирия. Демонстрантите са блокирали трафика в посока Махачкала.

Тадеуш Гичан пише, че край селото се чуват изстрели от картечница и автомати. Според руските медии изстрелите са във въздуха. В протестите участват и жени, предполага се, че в тях са участвали около 100 души. На място са пристигнали чиновници от местните органи на властта, в някои от клиповете се чуват искания към властите.

В мрежата се появи и друго видео, на което се вижда как протестиращи жени изразяват недоволството от мобилизацията . Според местни портали присъстващата на място полиция се е опитала да разпръсне противниците на мобилизацията . Дагестан е автономна република, която е част от Руската федерация. Граничи с Азербайджан, Чечня и Грузия. На изток има излаз на Каспийско море. По-голямата част от жителите са последователи на исляма.

 
 

 

Според рускоезичните телеграм канали е възможно митингът в Ендирия да не е кратък инцидент, а част от започващ мащабен протест. В интрнет се появиха кадри с протестиращи жени в столицата Махачкала, на тях се вижда как полицията се опитва да арестува протестиращите. 

People gather in #Makhachkala#Dagestanpic.twitter.com/ctnUdRISPX

Ситуацията в Махачкала изглежда нещо повече от мимолетен гняв и страх за близките. Жени, изправени лице в лице с униформен полицай му казват: "Русия нападна Украйна. Русия се намира на чужда територия. Ние не сме слепи. Не на войната!" - скандират дагестанките. Местният телеграм канал "Утрото на Дагестан" излезе с призив за дългосрочен протест до отмяната на мобилизацията за жителите на Кавказ. В обръщение към народа на дагестан Путин е наречен опашка на псе.

"Събираме се тук не за да се разотидем след няколко часа – събираме се, за да направим майдан, да опънем палатки и да съберем на този майдан целия Дагестан – дотогава, докато изцяло не бъде отменена мобилизацията за Кавказ. 

Докато тази куча опашка Путин лично не го обяви по телевизора. Лично.

Нито крачка назад!

Излизаме с целия град.

Твърде дълго мълчахме, и именно затова сме довели нещата дотам, че властите да унищожават нашите деца. Дойде време да поставим всичко по местата с помощта на Аллах!"

 

 

 

 

 

 
ВИЖ ОЩЕ ЗА: