Бургазлии плащат незаконни данъци и такси

Бургазлии плащат незаконни данъци и такси Такса-смет, таксата за детска градина, таксите за технически услуги, строителни разрешения, тротоарното право и др. в Бургас са незаконни. Изводът е направен по аналогия след решение на Софийския административен съд, който е обявил за незаконни същите такси в столицата. Бургаските са определяни по идентичен начин – с наредба на общинския съвет. За тях също е заведено дело и предстои първото заседание на съда – на 1 декември.

Междувременно гражданското сдружение, което е завело делото, призова бургазлии да не плащат такса-смет, докато не се произнесе съдът.

Още преди няколко месеца оповестихме, че

таксата-смет в Бургас е определена по несправедлив начин

Тя дискриминира хората, тъй като се определя по имотен принцип – промил върху данъчната оценка на имота. Получава се така, че който има по-голям и по-скъп имот, плаща повече, независимо колко боклук изхвърля. А таксата-смет се използва само за едно-единствено нещо – с нея се плащат разходите за чистотата на Бургас. Така една пенсионерка, живееща в голямо жилище в комплекс “Лазур” или в центъра, ще плати повече, отколкото четиричленно семейство, обитаващо панелка в “Меден рудник”. Макар че вторите със сигурност произвеждат повече боклук и следователно би трябвало да плащат повече.

Конституцията на Република България не допуска дискриминация по имуществен признак. В същото време редица общински съвети – сред които и този на ГЕРБ в Бургас, не спазват основния закон на страната и принуждават хората да плащат данъци и такси, които не са определени по законов начин.

Дискриминацията по имуществен признак е първата причина Административният съд в София да постанови, че такса-смет в столицата е незаконна.

Другата причина е, че

общинските съвети определят данъците и таксите за техните услуги на око

без изобщо да са направили икономическа обосновка за разходите за тези данъци и такси.

Ето и пример. Бургазлии плащат едни от най-високите данъци и такси в страната. Например тротоарното право на главните улици е 23 лв. на квадратен метър. Една маса с четири стола е 2-3 квадратни метра. Е, кажете колко време собственикът на едно кафене трябва да работи, за да си избие само тротоарното право, възлизащо на близо 70 лв. на месец?

55 лв. е таксата за детска градина, 40 лв. е таксата за ясла. Това е една от най-високите такси в цялата страна. Във Варна например таксата е 48 лв. В по-малките градове – Ямбол, Сливен и т.н., тя не надвишава 30 лв. 2 лв. е купонът за детската кухня, 30 лв. е скицата за недвижим имот. По 2 лв. се събира за удостоверение за неплатени данъци. Разрешителното за строеж е от 200 лв. нагоре и беше увеличено драстично в изминалия мандат на общинския съвет. Различните удостоверения, издавани от общината – за наследници, за адресна регистрация, варират между 2.50 и 4 лв. В цялата Наредба за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на община Бургас има близо 200 най-различни такси. Ние упоменахме само най-важните от тях, които засягат по-голямо количество бургазлии.

Защо таксите са определени незаконно?

Законът за местните данъци и такси ясно посочва начина, по който трябва да бъдат образувани таксите. А именно – за всяка такса е необходим икономически анализ на разходите. Т.е. общинарите първо трябва да обяснят коя дейност колко струва, да приложат тази обосновка и тогава да предлагат таксите. Четем например в тарифата на община Бургас, че ксерокопие на една страница струва 50 стотинки. В същото време цената на едно копие на ксерокс-апарат в която и да е книжарница е не повече от 20 стотинки. Нима в общината печатат на златна хартия? Или времето, което отнема на общинския чиновник пъхането на документа в ксерокса, струва по-скъпо, отколкото това на колегата му в книжарницата?

По същия начин стоят нещата и в определянето на таксата за детската градина. Ясно трябва да е посочено какви са разходите по тази дейност. Как да си обясним например, че в Ямбол таксата е 30 лв., а в Бургас – 55? И на каква база разходите в Бургас са повече, отколкото в Ямбол?

Всичко това води до логичния извод, че след като съдът веднъж е определил, че таксата е незаконна в столицата, това автоматично важи и за другите общини. Защото публична тайна е, че всички ГЕРБ-аджийски общини пишат наредбите си, като ги копират сляпо от столицата. И така една грешка, допусната от софийските общинари, като вирус се разпростанява в цялата страна.

В предишния общински съвет на Бургас дори имаше случаи, когато

наредбите са копирани едно към едно с правописните грешки

От “Справедливост” очакват делото за такса-смет да бъде потвърдено и на втора инстанция – Върховния административен съд. Тогава общината ще трябва да върне парите на хората, които е надвзела незаконно. Същото ще се случи и в Бургас, при условие, че делото бъде спечелено.

Че таксите са несправедливи, признават дори и от ГЕРБ. Но изказването на г-жа Снежина Маджарова, новия стар председател на общинския съвет, е меко казано нагло. Госпожата посочва, че подобно дело било нищо повече от популистка акция на определени формации и сдружения. Очевидно тя смята, че бургазлии нямат право да протестират срещу политиката на ГЕРБ и трябва да бъдат съгласни с всички видове данъци и такси, които общинарите самоволно им определят. Пред услужливия общински сайт “Бургас инфо” Маджарова не само посочва, че гражданите са длъжни да плащат като попове данъците и таксите, дори да не са съгласни с тях, ами и заплашва, че ще имат лихви, ако посмеят да не си платят таксите, пък съдът се произнесе в тяхна полза.

BurgasInfo, 3 ноември 2011г.

“Този призив първо е юридически необоснован, второ е популистки. Ако гражданите не си платят таксата, ще им се начислят лихви. Дори съдът да отмени наредбата, той ще я отмени занапред, така че задължението ще си остане“, коментира председателят на общинския съвет Снежина Маджарова. „Какви призиви декември месец? Хората масово си плащат таксите в началото на годината. Те вече са ги платили, но дори и да не ги платят, ще имат лихви и положението на хората ще се утежни“, смята Снежина Маджарова. Според нея това е поредната пиар акция, която няма да доведе до никакъв успех. „През декември ние ще разглеждаме местните данъци и такси за следващата година. Възможно е да настъпят промени и делото ще стане безпредметно“, добави Снежина Маджарова. Тя е категорична, че при определянето на такса-смет законът не е бил нарушен...”

Макар и да е юрист, Маджарова или си затваря очите

или не е чувала нищо за имуществени вреди от страна на администрацията. Защото ако делото бъде спечелено, всеки бургазлия има право да си поиска надвзетото от общината, при това с лихвите. Но за ГЕРБ подобна безапелационност е разбираема – те дотолкова са упоени от властта си, че май не помнят в каква страна живеем. България не е България от времето на Тодор Живков, колкото и да си приличат днешният държавен глава и някогашния Тато. Хората имат право не само да протестират срещу високите данъци и такси, но да знаят и начина, по който се формират те.

Георги ИВАНОВ

 Редакцията на „Под лупа“ се извинява за евентуални пропуски и грешки. Засегнатите имат право на отговор.