България:имитация на дейност без почивен ден

Задава се поредното бюрократично творение в и без това административно най-многодетната сфера: борбата срещу престъпността. Но както знаем, бюрократичното размножаване е най-активно там, където политиката е най-безсилна. Коментар на Ясен Бояджиев:

За министрите ваканционният август премина в старателно съчетаване на приятното с полезното, на заслужения отдих с богат график от пи ар медийни появи – от традиционните първи копки и рязане на ленти, през много удобните инспекции по морски плажове и заведения, до позиране пред заловени контрабандни цигари и по-екзотичните участия в селски събори и фолклорни празници.

На този фон добре се вписа и любимото приемане на нови стратегии със задължително произтичащото от тях създаване на нови административни структури. Този път правителството прие Национална стратегия за противодействие на изпирането на пари, по силата на която предстои създаването на Междуведомствен съвет за координация.

Щафета на безсмислието

По правило бюрократичното размножаване е най-активно там, където политиката е най-безсилна. Затова и борбата срещу престъпността е безспорно административно най-пренаселената и многодетна сфера. В това отношение днешното управление пое щафетата от предишното и достойно я носи – както с наследените, така и с новосъздадените структури.

Наследена е например Комисията за установяване и конфискация на незаконно придобито имущество, която близо 6 години след създаването си остава по-известна с името на вече бившия си председател. За това време тя похарчи много милиони, но пък успя да конфискува едва 250 хиляди лева, което е два пъти по-малко само от заплатите на този председател.

Още с идването си на власт новото правителство шумно обяви намерението коренно да промени това положение. Две години по-късно е сменен само председателят на комисията, а станалият прословут нов закон за дейността й така си и остава намерение, след като през юли управляващото мнозинство лично провали приемането му в парламента.

Скоро ще станат четири години, откакто предишното управление роди класическия пример за бюрократично размножаване - многоглавото и много скъпо плашило, наречено Държавна агенция за национална сигурност.

Дублирайки функциите на няколко институции, вместо да засили борбата срещу организираната престъпност и корупцията, тя произведе единствено скандали. Новото управление отряза част от главите, но запази плашилото. От което стана още по-неясно с какво точно се занимава то - вече не толкова екзотично, но още по-безсмислено.

„Да превъртим Рубикона“

Своя оригинален принос към българската и световната практика новото управление започна със също така екзотичната идея за специализирани съдилища – острие в собствената му битка с организираната престъпност.

„Днес берем плодовете на една импотентна правосъдна система. Сега е моментът да превъртим Рубикона“, обяви гръмко преди близо година и половина вътрешният министър и се закани, че до няколко месеца съдът ще заработи. Това естествено не е станало и досега.

Според мнозина поначало импотентна е самата идея. Така или иначе нейното изпълнение, качеството на кандидатите за все още незаетите постове в новите институции, както и на цялата така наречена съдебна реформа, говорят, че Рубикон така и ще си остане непревъртян.

В борбата срещу корупцията управлението също роди своя оригинална идея, като към неизброимите комисии, съвети и инспекторати добави и „Център за превенция и противодействие”, известен като БорКор.

Една година след раждането той се сдоби с трима началници. Те пък, освен със заплати, се сдобиха с по една секретарка. Същинската му работа първо трябваше да започне в началото на тази година, после в средата й. Сега се отлага за началото на следващата. По-важно е обаче, че никой не може да обясни ясно каква точно ще е тая работа.

Препиране на безсилието

Не е ясно и каква ще е работата на новообявения Междуведомствен съвет за координация. Засега уклончиво е казано само, че „ще осъществява цялостен мониторинг и прилагане на необходимите решения“ в борбата срещу прането на пари. Но пък има много време за претакане от пусто в празно.

Тепърва ще има да говорим за поредната откровено мъртвородена идея. Поредният опит за прикриване и препиране на политическо и управленско безсилие.

За пропагандната имитация на дейност почивен ден няма!

Дойче Веле