България е предпоследна по човешко развитие в ЕС

България е на предпоследно място от страните в Европейския съюз (ЕС) по човешко развитие. Това показва индексът на човешкото развитие на ООН, който измерва здравето, образованието и доходите на хората. Оценката, която се дава на всяка страна, е теглото на очаквана продължителност на живота, образование и равнището на доходите в тази страна. В изданието за 2018 г. България се нарежда на 51-а позиция, изпреварена от страни като Русия и Черна гора. От страните от ЕС след България е само Румъния.

Начело на класацията са Норвегия, Швейцария, Австралия, Ирландия и Германия, а в дъното – Нигер, Централно-африканската република, Южен Судан, Чад и Бурунди.

Глобалното здраве се е повишило значително от 90-те години насам, като средната продължителност на живота в глобален аспект вече е 7 години по-дълга. Децата в училищна възраст прекарват в образователни институции 3.4 години повече, отколкото през 1990 г.

В наши дни дете, родено в Норвегия, може да очаква да живее повече от 82 години и да прекара 18 от тях, учейки. За България очакванията са за продължителност на живота от близо 75 години при 15 години прекарани в обучение.

Важен източник на неравенство е пропастта между мъжете и жените. В глобален мащаб индексът за жените показва 6% по-ниски стойности, отколкото при мъжете, заради по-малките им доходи и ограничения достъп до образование в някои държави. Също така само 49% от всички жени по света са на пазара на труда, докато за мъжете процентът е 75%. Дори когато участват в него, безработицата при жените с 24% по-висока от тази при мъжете, те вършат и по-голямата част от неплатената домакинска работа.

http://www.transmedia.bg/2018/09/17/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80...