БЪЛГАРИЯ, ИТАЛИЯ, ГЪРЦИЯ И КИПЪР ИСКАТ СМЕКЧАВАНЕ НА САНКЦИИТЕ СРЕЩУ РУСИЯ ВЪПРЕКИ АТАКАТА НАД УКРАЙНА

България, Италия, Гърция и Кипър призовават за смекчаване на санкциите срещу Москва на европейско ниво, съобщи радио “Свободна Европа”.  Това е една от причините ЕС да не може да постигне единна позиция за действия след новата руска атака над Украйна.

В ЕС се надигат и призиви за нови санкции срещу Русия, включително приемането на европейски закон “Магнитски”, който след военната агресия на Русия от този уикенд получи и подкрепата на канцлера Ангела Меркел.

Засега обаче ЕС не може да произведе единен отговор. Полша, Британия и балтийските страни призовават за повече санкции, но след три дни спорове 28-те страни единствено успяха да постигнат съгласие върху единна позиция за “дълбоко притеснение” и “неприемливо” поведение на Русия.

Германия и Франция засега наблягат над успокоение на напрежението, а Италия, Гърция, България и Кипър призовават за смекчаване на санкциите срещу Москва, пише радио “Свободна Европа”.

Главният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също предупреди Русия на 26 ноември, че “действията ѝ ще имат последици”.

Същевременно украинският президент Петро Порошенко призова НАТО да изпрати военни кораби в Азовско море, след като Русия откри огън и превзе няколко украински кораба и плени техните екипажи. 

В интервю за немския Bild, публикувано на 29 ноември, Порошенко заяви, че се надява европейските държави да предприемат активни действия, включително увеличаване на санкциите и отбранителната способност на Киев срещу Русия, както и да помогнат на Украйна след словесната подкрепа.

“Надяваме се държавите от НАТО да са готови да изпратят военни кораби към Азовско море, за да подкрепят Украйна и нейната отбрана”, заяви Порошенко. Той определи президента Путин като “руски император”, който гледа на Украйна като на “колония”.

“Единственото, което ще разбере [Путин] е солидарността на Западния свят”, заяви Порошенко. “Не можем да приемем Руската агресивна политика. Първо бе Крим, после Източна Украйна, сега иска Азовско море.”

Азовско море се намира над Черно море и е морската граница между Русия и Украйна, на която се намира и незаконно анексираният п-ов Крим.

Керченският пролив е единственият път, по който могат да минат корабите от Азовско към Черно море. Украйна е партньор, но не и член на военния съюз на НАТО, който вече заяви, че “застава зад Украйна” и призова Русия да освободи пленените воиници и кораби.

От своя страна Украйна вчера обяви, че понастоящем се намира под фактическа блокада от страна на Русия и страната въведе военно положение, което влезе в сила на 28 ноември.

“Германия също трябва да се запита: Каква е следващата стъпка на Путин, ако сега не го спрем?”, заяви Порошенко пред Bild.

Русия продължава също така полузамразения конфликт в източната украинска територия на Донбас, където Кремъл започна инвазия през 2014 г., след като проруският президент на Украйна Виктор Янукович бе свален от власт.