България може всичко!

Vladislav Panev

 

Първо за манипулацията на бившият министър Лъчезар Борисов, който в интервю за БТВ каза, че 99.3% от кредитите на Българска банка за развитие са били за малки и средни предприятия.
Как се получава тази сметка? Ако си дал на 8 фирми милиард лева, а на 1135 други фирми общо пак милиард, то наистина само 0.7% от кредитополучателите ти са големи компании. Само че какъв процент от парите са прибрали е друго.
По-големият въпрос е, че ББР прави определени дружества големи като им изсипва торбата с парите. Оня ден разказах с фирмата със 159 млн положителна репутация и 10 млн лева други активи. Ако не беше ББР, тя щеше да си стои в графата "малко и средно предприятие".
Това е голямата драма на тези структури. Ако беше за кражбата на едни пари е малкия дявол. Ама те така изменят бизнес средата, че определят кой да е успешен и кой не. Щото да се конкурираш с компания, получила лесни 150 милиона лева е като да се биеш със завързани ръце. Единственият ти шанс е, че тия са толкова некадърни и толкова обсебени от лесните кражби, че тотално нямат шанс на свободния пазар.
Това е голямата промяна в България. Колкото и да бъдат мачкани големи, малки и средни компании, те отново са по-бързи, по-иновативни и по-успешни от мастодонтите на олигарсите. А представете си къде може да отиде България ако този натиск отпадне и свободата за правене на бизнес стане реална?
В Демократична България обичаме да казваме, че България може много повече. Един приятел вчера обаче ми каза "България може всичко"! Стига големите да не ги е страх, че ще им откраднат бизнеса, а малките - че данъчните ще ги изискват като лимон за щяло и нещяло. Това е! Наистина можем всичко!
 
Фейсбук