България пуска руски туристи, които могат да внесат Делта мутация

 

България е последна в ЕС по процент на ваксинираните. 40% от българите дори смятат, че опасността от коронавирус е преувеличена, а властите пускат руски туристи в страната, макар че в Русия вилнее Делта мутацията.

 

Белгия е първа, България - последна, а Германия е малко над средата: Европа се движи на различни скорости и по отношение на ваксинациите. В ЕС те не вървят гладко и далеч не осигуряват защита на всички. Белгийците приключиха участието си в Европейското първенство по футбол, но поне в една дисциплина те вече са европейски шампиони: при ваксинациите срещу Ковид-19.

Близо 78% от пълнолетното население на страната е ваксинирано поне с първата доза. По този показател Белгия е първа в ЕС. А в региона на Фландрия процентът на ваксинираните е дори още по-висок и здравният министър се надява до 11 юли да бъдат ваксинирани 100 процента от всички желаещи.

България е на опашката

 

Съвсем различна е картината в България, където ваксинирани досега са едва 16,8% от населението. Една от причините за ниския дял на ваксинираните е високият процент на хората, които са скептични и не желаят да се имунизират. Страната изпитваше трудности в организацията на кампанията и доставките на ваксини. Първоначално страната беше заложила само на оксфордския препарат на AstraZeneca, чийто производител обаче имаше проблеми да осигури необходимите доставки.

Главният здравен инспектор на страната Ангел Кунчев, който прогнозира нова инфекциозна вълна до края на септември заради Делта мутацията, призова сънародниците си да се ваксинират. Редът за приоритетно имунизиране междувременно беше отменен и всеки желаещ в страната може да се ваксинира.

България беше тежко ударена от пандемията: с 4 процента смъртност сред болните от Ковид страната беше една от държавите в ЕС с най-лоши показатели, сочат данните на университета „Джонс Хопкинс“. С цел да бъде даден тласък на ваксинациите тези дни за първи път заседава новосформираният обществен съвет от експерти, известни личности, журналисти и представители на църквата, които се опитват да повишат мотивацията на населението да се ваксинира. По думите на служебния здравен министър Стойчо Кацаров, политиката не може да се справи сама с този проблем.

Целта: 70% ваксинирани в ЕС

В ЕС досега са ваксинирани около 61,4 на сто от пълнолетните граждани над 18 години. Целта обаче е до края на този месец делът на ваксинираните да достигне 70% от възрастното население, обяви председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

За разлика от белгийския регион Валония, например, където ваксинирането има стари традиции, и където беше създадена отлична организация за кампанията, в България готовността за ваксиниране е изключително ниска. И как да е по-различно, след като 40 процента от българите смятат, че опасността от коронавируса се преувеличава. При сегашните темпове на ваксиниране т.нар. стаден имунитет (при минимум 70 на сто ваксинирани) може да се постигне не по-рано от пролетта на 2022 година. По този показател Германия е малко над средното ниво за страните от ЕС - 64,2 на сто от възрастното население е получило поне една доза.

Процент на ваксинираните с първа доза в ЕС

Процент на ваксинираните с първа доза в ЕС

Някои експерти обаче предупреждават, че за стадния имунитет в ЕС може да не са достатъчни само 70% ваксинирани. Заради силно заразната Делта мутация масов имунитет може да се получи навярно чак при 85% ваксинирани, твърди Лайф Ерик Зандер, ръководител на отдела за изследвания на ваксините към берлинската клиника „Шарите“.

За да се повиши готовността за ваксиниране не само в България, а също и в Испания, Франция и Германия - трябва да се заложи на обективни и честни информации, защото по този начин се създава доверие“, казва говорителката на ЕК Дана Спинант. Тя призова всички национални правителства активно да участват в информационната кампания.

Стимули и рискове от руски туристи

Гърция, например, където 54 процента от населението е ваксинирано, залага на финансовите стимули: младите хора, които решат да се ваксинират, получават ваучер на стойност 150 евро.

България и българското Черноморие са популярна туристическа цел и за руските туристи. В Русия броят на инфекциите остава висок и има опасност новият Делта-вариант на вируса да проникне в ЕС през българските курорти като „Златни пясъци“ край Варна.

България пуска туристи, които са ваксинирани не само с четирите одобрени в ЕС препарата, но и такива, на които са поставени руски или китайски ваксини. Руската „Спутник V“обаче не е призната от СЗО, с което България нарушава правилата на ЕС. Гърция, която също пуска на своя територия руски туристи, ваксинирани със „Спутник V“, изисква от тях допълнително и негативен тест за коронавирус. Вчера (5.6) от Министерството на здравеопазването в София бе съобщено, че от руските туристи вече ще се изисква отрицателен ПСР-тест, дори и да са ваксинирани.

https://www.dw.com/bg/%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D...