Българи се бият в редиците на "Ислямска държава"

Над 2000 човека са последователите на Ахмед Муса в Пазарджик. Много са опасни. Щом отиват в Сирия да се бият, значи могат да взривяват бомби и в България, разказва мъж от Пазарджик

"Българи се бият за "Ислямска държава", заяви пред бТВ мъж от Пазарджик, пожелал анонимност.

Той съобщи, че младежите, заминали на джихад, са от различни райони на страната ни. Става дума за мъже на 20-30 г., които се водят на гурбет в чужбина, но всъщност са част от групировката.

"Над 2000 човека са последователите на Ахмед Муса в Пазарджик. Много са опасни. Щом отиват в Сирия да се бият, значи могат да взривяват бомби и в България", твърди той. 

"Видях саби, бухалки, нещата бяха в джамията. Откакто хванаха Ахмед, оръжията вече не са там. Самият той е казвал, че християните са врагове, подпалка за ада. Можел да изнасилва жени и деца, защото бог това разрешавал", разкри още той.

Разказва, че в квартала поддържат контакти с "Ислямска държава". Твърди, че са знаели за нападението над "Шарли ебдо" и атентатите в Мюнхен.

Новите джихадисти са си купили оборудването у нас – става дума за камуфлажни дрехи, колани, кубинки. 

"Те се виждат. Като дават "Ислямска държава” ги виждам по телевизора", твърди той.

В квартала се плащало добре за носенето на бурки и бради – по около 600 лв. за изцяло покрита жена.

"Гледат в България да има друга държава. Те да командват в България, това е цялата истина. Това Ахмед си го каза. Направо като проповед: България ще стане "Ислямска държава".

Ахмед Муса и част от неговите сподвижници в момента са в затвора заради проповедите си. Адвокатите им са поискали съдът да ги освободи. Чака се произнасяне на съда в Пловдив.

Преди седмица ВКС отмени присъдите на имамите с мотива, че те не са проповядвали антидемократична дейност.

faktor.bg