Българка в Каталуния разказа как успяха да намалят броя на заразените

 

В края на октомври Испания шокира света с твърдото решение да поднови извънредното положение до средата на 2021 г. Те минаха прага от 1 милион заразени. Не се разминаха вандалските прояви и протести срещу новите ограничения.

"В момента няма проблеми с маски, дезинфектанти и лекарства. Една от последните мерки, които предприе правителството, е намаляване на ДДС-то върху маските. При първата вълна имаше такъв проблем, но сега нещата изглеждат по-добре и не толкова хаотично", каза журналистът Виктория Георгиева в ефира на "България сутрин".

Българката, която от години живее в Каталуния, подчерта, че там все още има места в болниците и ситуацията не е критична. "Заради това се наложи налагането на по-тежки мерки в последните 40-45 дни. Това, което се успя да се постигне с вечерния час и затварянето на ресторантите, е да се намали кривата на заболеваемостта. Тя спадна под 1 коефициент. А това, което не успяваме да намалим в Каталуния, е хората, които продължават да влизат в болници и спешните интензивни отделения", коментира още Георгиева пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ около 580 души са в интензивни отделения, а целта на властите била да не се надвишава бройката от 300.

"Има напрежение върху здравната система. Има напрежение и върху хората. От началото на пандемията 5% от испанците са изпитвали някакъв признак на тревожност. Експертите посочват, че дългото възстановяване от кризата ще се отрази негативно на хората. Имаше и вандалски прояви от протести, които се случиха в края на октомври", допълни журналистът. Виктория Георгиева посочи още, че напрежението се отразява върху ресторантьорския и хотелиерския бизнес.

https://faktor.bg/bg/articles/balgarka-v-kataluniya-razkaza-kak-uspyaha-...