Българските евродепутати социалисти гласуваха против резолюцията, че Русия е спонсор на тероризма

от Георги Готев | EURACTIV.com

https://euractiv.bg/section/%d0%b3%d0%b5%d0%be%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d...

Петимата български евродепутати социалисти гласуваха против резолюцията на ЕП за признаване на Русия като държава спонсор на тероризма.

Резолюцията идва като отговор на развитието на войната на Русия в Украйна, отбелязва умишлените атаки и жестокости, извършени от руските сили и техните подставени лица срещу цивилни в Украйна. Споменава и унищожаването на гражданска инфраструктура и други сериозни нарушения на международното и хуманитарното право, които се равняват на терористични актове и военни престъпления.

В светлината на това в сряда, 23 ноември, ЕП призна Русия за държава спонсор на тероризма и за държава, която „използва средства за тероризъм“, а резолюцията беше приета с 494 гласа „за“, 58 „против“ и 44 „въздържал се“.

Гласовете на българските социалисти обаче не бяха „за“.

Общо 12 евродепутати от С&Д гласуваха против, включително и петимата евродепутати от България: Иво Христов, Цветелина Пенкова, Елена Йончева, лидерът на групата Петър Витанов и бившият шеф на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.

Всички проевропейски групи гласуваха с мнозинство в подкрепа на резолюцията. Нямаше отрицателни гласове от дясноцентристката група на ЕНП от центристката група Обновяване на Европа. Или от Зелените.

Потърсен от EURACTIV за коментар, Витанов се оплака, че в резолюцията няма „нито една дума за мир, за преговори“. Подобно отношение, по думите му, е равносилно на затваряне на вратите за дипломатическо решение, особено предвид призивите контактите с руски представители да бъдат сведени до абсолютния минимум.

Витанов подчерта още, че няма правна рамка за определяне на държавите като терористи или спонсори на тероризма и смята, че едва ли е продуктивно първо да се етикетират държавите, а след това да се прави правна рамка.

Необходима е правна рамка на ЕС

Тъй като в момента ЕС не може официално да посочи държави като спонсори на тероризма, евродепутатите призовават ЕС и неговите държави-членки да въведат подходяща правна рамка и да обмислят добавянето на Русия към такъв списък.

Това би предизвикало няколко значителни ограничителни мерки срещу Москва и би имало дълбоки последици за отношенията с ЕС.

Междувременно евродепутатите призовават Съвета да включи руската паравоенна организация „групата Вагнер“, 141-ви специален моторизиран полк, известен също като „кадировцит““, и други финансирани от Русия въоръжени групировки, милиции и подставени лица в списъка с терористите.

Изолирайте повече Русия

Резултатът от гласуването се равнява на призив към Европейския съюз за по-нататъшна международна изолация на Русия, включително що се отнася до нейното членство в международни организации и органи като Съвета за сигурност на ООН.

Евродепутатите също така искат дипломатическите връзки с Русия да бъдат намалени, контактите на ЕС с официални руски представители да бъдат сведени до абсолютния минимум и свързаните с руската държава институции в ЕС, разпространяващи пропаганда по света, да бъдат затворени и забранени.

На фона на ескалиращите терористични актове на Кремъл срещу украински цивилни, резолюцията освен това призовава държавите-членки на ЕС в Съвета бързо да приключат работата си по деветия пакет от санкции срещу Москва.

Евродепутатите също така искат страните от ЕС активно да предотвратяват, разследват и преследват всяко заобикаляне на настоящите санкции и заедно с Европейската комисия да обмислят възможни мерки срещу страни, които се опитват да помогнат на Русия да заобиколи вече въведените ограничителни мерки.

Витанов обаче каза, че резолюцията отива „твърде далеч“, сякаш следващата стъпка ще бъде „обявяване на война“.

„Уплашен съм“, добави той.

Други опасения относно резолюцията са свързани с ембаргото върху руското гориво за ядрените центрове.

България има построената от СССР АЕЦ „Козлодуй“, която използва руско ядрено гориво. Идеята за замяна на горивото с американска алтернатива среща съпротива от експерти и политици.

Другите евродепутати социалисти, които гласуваха против резолюцията, са Питро Бартоло от Италия, Андреа Козолино и Масимилиано Смерилио, Моника Бенова и Роберт Хайшел от Словакия, Дитмар Кьостер и Йоахим Шустер от Германия.

Украинският президент Володимир Зеленски призова Съединените щати и други страни да обявят Русия за държава спонсор на тероризма, като я обвинява, че атакува цивилни. Москва отхвърля обвиненията.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен досега отказва да включи Русия в списъка въпреки резолюциите в двете камари на Конгреса, които го призовават да го направи.

В момента Държавният департамент на САЩ посочва четири държави – Куба, Северна Корея, Иран и Сирия – като спонсори на тероризма, което означава, че те са обект на забрана за износ на отбранителни продукти и финансови ограничения.

Според службата на ЕП за парламентарни изследвания парламентите на четири държави от ЕС досега са определили Русия като спонсор на тероризма: Литва, Латвия, Естония и Полша.