Василев: Фирмите да работят в събота и неделя, за да пестят ток

В средата на януари проектобюджетът за 2022 г. ще бъде публикуван за обсъждане, обеща финансовият министър
 
 
 

Финансовият министър Асен Василев посъветва индустрията да работи в събота и неделя, за да може "по-оптимално да използва енергията".

По думите му, ако работят събота и неделя и избягват най-пиковите дни в седмицата, ще спестят от високите енергийни цени. "Трябва да се намери правилния баланс. Дизайнът на мерките на правителството за подпомагане на фирмите е направен така, че да ги насърчава те да си оптимизират разходите за електроенергия" - така Василев отговори на журналистически въпроси ще се вслуша ли правителството в призивите на работодателските организации да се премахне таванът на компенсациите за скъпата електроенергия.

Вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев даде първия си редовен брифинг за новата година. На него той представи финансовите и фискалните резултати за изминалата 2021 г. и прогноза за финансовата 2022 г.

 

До края на януари правителството ще внесе в Народното събрание проектобюджета за 2022 г., като преди това в средата на месеца той ще бъде предложен за обществено обсъждане. Все още не е ясно с какъв дефицит ще бъде бюджетът за новата година. По думите на финансовия министър без разходите, свързани с ковид-пандемията, хазната ще е с недостиг под 3%. Още се правели разчети колко ще струват на държавата всички мерки в борбата с пандемията, но вероятно ще са между 2 и 3 млрд. лв.

В средата на годината, както е известно още от преговорите за коалиционното споразумение, ще има нова актуализация на бюджета. "Няма как за две седмици управление да направим коалиционната програма за следващите четири година, затова през първата половина на годината ще изработим и остойностим всички политики и в средата на годината ще актуализираме бюджета с необходимите разходи за тях. Това е най-прозрачният начин да се харчат публични средства - не с решения на МС, а с одобрението на парламента", каза Василев.

Финансовият министър се похвали, че Бюджет 2021 е завършил със 7.9 млрд. лв. повече приходи от 2020 г.

Както стана вече известно, държавният бюджет завърши 2021 г. с дефицит от 4 млрд. лв., при планирани 4.9 млрд. лв. До края на ноември хазната обаче бе на излишък. В последния месец на годината новото правителство е похарчило над 9 млрд. лв. В харчовете през декември не е имало разплащания с пътно-строителни фирми заради споровете между МРРБ и новото ръководство на АПИ от една страна, и фирмите-изпълнителки, от друга. Бюджетът на Агенция "Пътна инфраструктура" за новата 2022 г. ще бъде реален, а не пожелателен, т.е. със заложени 1.2 млрд. лв. за разплащане по сключени вече договори", обясни Василев.

Усилено се работи по плана за възстановяване и устойчивост, който Европейската комисия ни върна за преработка, най-вече в частта енергетика. "В средата на януари ще имаме готова версия, която да работи и за Брюксел, и за българската енергетика", каза още финансовият министър.

Василев видимо се раздразни от въпросите дали Румен Спецов ще остане шеф на НАП. Днес стана известно, че приходната агенция е приключила тихомълком ревизията на "Гранекс Трейдър" ЕООД - фирмата длъжник, която Спецов е прехвърлил преди няколко години на малоимотно лице, на чието име се водят 20 други дружества.

"Не мисля, че има случай, който трябва бъде обяснен. Събираемостта на данъци е безпрецедентна, приходите са със 17.8% повече и това не се дължи на инфлацията", каза Василев. Той отново обясни, че когато Спецов е продавал фирмата си, тя е била без задължения. "Хайде, кажете ми как може да продадете фирма със задължения", обърна се той към журналистите.

Василев: Фирмите да работят в събота и неделя, за да пестят ток | СЕГА (segabg.com)