Васил Велев: Джобовете на едни търговци на ток се напълниха с 230 милиона за минути

Васил Велев: Джобовете на едни търговци на ток се напълниха с 230 милиона за минути — Breaking.bg

Имаме опасения, че такъв търг ще се проведе отново, заяви той

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев разкри на среща с Бойко Борисов и ГЕРБ, че са загубени огромни средства в електроенергията. Той заяви, че са проведени търгове от страна на АЕЦ „Козлодуй“ септември месец. Тогава са продадени 300 мегаватчаса за последното тримесечие на тази година на цена от 237 лева. В момента цената е 373 лева за мегаватчаса, което по груби сметки са 88 милиона лева загубени или „пропуснати“ да бъдат спечелени.

„7 предприятия са купили, но поради липса на прозрачност не знаем кой колко е купил. Възможния максимум, който можеха да купят, е 10 мегаватчаса, от тези 300 да са купили 70, а другите 230 са влезли като разлика в джобовете на няколко търговци за минути. Дали ги делят с АЕЦ „Козлодуй“ не можем да знаем. Имаме опасения, че такъв търг ще се проведе отново“, заяви Велев.

Председателят на АИКБ коментира и отпуснатата помощ на служебното правителство от 110 лева за мегаватчаса. „За съжаление октомврийската сметка ще бъде по-висока от тази за септември. Средно целия октомври цената за мегаватчаса е 370 лева, а предходния месец с около 110 лева по-малко. Той допълни, че още преди месец са изпратили писмо до служебното правителство, че трябва да се вземат спешни мерки заради високите цени на ток, но едва преди дни се е видяла някаква реакция. Той отчете също, че компенсация за август и септември няма да има.