Васко Кръпката каза ...

"Под лупа" :Понякога е хубаво да се върнем малко назад и да прочетем и разсъдим, както и да сравним ...

откъси от https://frognews.bg/inteviu/vasko-krapkata-kapitalizmat-pravi-komunisti....

...

- Напоследък все по-често чуваме сантименталните въздишки на хората по отминалото време на Тодор Живков. Каква е причината за това уникално явление у нас?

- Онези, които толкова искат да се върне Тодор Живков, имат пълното право да отидат и да си го изкопаят от гроба. Те сами отново ще си отворят кутията на Пандора. Привидното спокойствие, за което мрънкат днес, е абсолютна лъжа и измама. Това, което те си спомнят, са празните магазини, сивите блокове и желязната завеса. Всичко това беше хипнотизирало народа и който опиташе да излезе от това състояние, получаваше такова „спокойствие” в Белене и Ловеч, че понякога се е стигало буквално до вечен покой. Бих искал по някакъв начин на тези хора, които тъгуват по Живков, да им върнат за една седмица стария пейзаж – липсата на магазини, очуканите москвичи, които се скапваха на 50 000 км, и автобусите „Чавдар”. Гарантирам ви, че за една седмица всички ще се откажат от това мрънкане, което за съжаление се чува все по-силно и дразни ушите на останалите, които гледат напред.

- Бойко Борисов също неведнъж определя Тодор Живков като успешен политик. Днес усещаш ли около себе си духа на социализма?

- Не само че усещам духа на социализма, а дори виждам неговото физическо превъплъщение в лицето на Бойко Борисов.
Разликата му с Тато е, че той е малко по-хитър и успява да спечели част от народа на своя страна.
Живков можеше да разчита на големия гръб на СССР, докато Борисов няма това „предимство” и е принуден да се прави на народен човек, за да спечели масите. Има обаче нещо, което ми харесва и не мога да го отрека – Борисов продължава да се гаври с БСП, ако, разбира се, това не е някаква постановка. През последните години в България се появиха еднолични партии, създадени по телефона. Това са формации като Атака, НДСВ и ГЕРБ, които имат единствената цел да обслужват лошите сили.

...

- Много от твоите колеги получиха орден „Стара планина”, включително и Кирил Маричков, който беше критикуван за това. Би ли приел подобна награда?

- Всеки сам отговаря за действията си и има право да приеме или да не приеме подобно отличие. Аз няма да взема подобна награда категорично.

- Ако тя ти бъде връчена от друг президент?

- Тук основната причина не е само в президента Първанов, който носи в себе си настроението от тъмните времена на социализма, а и в самата награда. Не си падам по подобни церемонии и медали. Най-голямата ми награда е, че успях да стана известен, а в същото време да остана в ъндърграунда. Това е много трудно, повярвай. Аз бих го сравнил с висшата математика".

Девет години по-късно Васко Кръпката сподели на Орлов мост на концерт :

"Тук съм защото си мечтая за честни и достойни водачи, които да не се казват Бойко Борисов, Румен Радев, Мая Манолова и Слави Трифонов. Не забравяйте кой създаде мутрите - БКП, никога с БКП, каза Кръпката пред множеството на Орлов мост".