Вашингтон обвини китайски компании, че помагат на Русия в Украйна

EURACTIV.com with Reuters

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер провежда брифинг за новини в Белия дом във Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ, 24 януари 2023 г. „Ние ще продължим да съобщаваме на Китай последиците от предоставянето на материална подкрепа за войната на Русия срещу Украйна“, каза тя. [EPA-EFE/Chris Kleponis / CNP POOL] 

 

Съединените щати установиха, че някои китайски компании предоставят несмъртоносна помощ на Русия за войната в Украйна, а официални лица изразиха тяхната загриженост пред китайското правителство, каза във вторник (24 януари) източник, запознат с въпроса.

Източникът, пожелал анонимност, каза: „Това, което виждаме, е несмъртоносна военна помощ и икономическа подкрепа.“, но не посочва подробности.

Съединените щати предупредиха китайското правителство за последствията, ако Китай предостави оръжие на Русия, което да бъде използвано срещу Украйна.

Пекин осъди западните санкции срещу Русия. В съобщение на правителството се казва, че „всеобхватните и безразборни санкции само ще накарат хората да страдат“ и не трябва да бъдат „“ескалирани“. Вашингтон е загрижен, че Китай може да помогне на Русия да  получи достъп до санкцинирани стоки, като наруши търговските ограничения.

Американски служители смятат настоящата дейност за тревожна и подчертават, че това е „значително намалена версия на първоначалния план на Китай, който беше да продава смъртоносни оръжейни системи за използване на бойното поле“, каза източникът.

Не е ясно дали китайското правителство е запознато с дейността, обясни източникът.

Американски служители се свързват с китайските власти по дипломатически канали, каза източникът.

„Ние ще продължим да съобщаваме на Китай последиците от предоставянето на материална подкрепа за войната на Русия срещу Украйна“, каза прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс посочи, че Вашингтон е бил много ясен с Китай за последиците от предоставянето на материали в подкрепа на войната на Русия в Украйна.

Прайс добави, че подозира, че това ще бъде обсъдено през следващите дни, когато държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен може да пътува до Пекин.

След като Русия започна инвазията си в Украйна през февруари, Китай публично подчерта, че по никакъв начин не е страна в конфликта, а през септември, след като руската армия се сблъска с няколко неуспеха на бойното поле, Путин публично призна, че китайският му колега Си Дзинпин е имал „въпроси и опасения“ относно войната.

Стратегията на САЩ по отношение на Украйна се основава отчасти на изолирането на правителството на президента Владимир Путин и стремежа да се задуши икономиката му и да се възпрепятстват военните усилия. По-голямата подкрепа от страна на Китай, втората по големина икономика в света, може значително да подкопае тази стратегия.

https://euractiv.bg/section/%d0%b3%d0%b5%d0%be%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d...