Вдигане на възрастта за пенсиониране

Вдигане на възрастта за пенсиониранеНулева година за излизане в пенсия, интернет форумите гръмнаха, след като стана ясно, че 2012 г. ще бъде обявена за такава.ГЕРБ се отблагодари за изборите с рязко вдигане на възрастта за пенсиониране.

Коментари в мрежата:

Даскала

Малко е само с една година. Нека бъде с 10 години и не от 2012-а, а от утре по обед! Дано да се усмихнат държавниците ни. Дано да вържат бюджета.

jarret

Парадоксът на Зенон: Ахил трябва да настигне една костенурка, която се движи десет пъти по-бавно от него, и се намира на един стадий преди него. Той никога не може да го направи, защото преди да стигне до костенурката, трябва първо да стигне до мястото, където тя е била, когато той е тръгнал да изминава съответното разстояние - а тя за това време ще се е придвижила още напред и ще е оставила още разстояние. Когато Ахил измине и следващото разстояние, костенурката се е придвижила още напред - така до безкрайност - всеки път, когато Ахил стигне до точката, където е била костенурката, тя ще се е придвижила още напред. И с пенсията така...

taki

Увеличението може да бъде по 4 месеца от утре на всеки месец. Тогава до пенсия ще се стига като при игра на тото. Браво на управляващите. Още може. Давай, Дянков, давай, Борисов. Икономика няма, работни места няма, а тия ще увеличават стажа.

читатель

Ще живеят само тези, които никога не са разчитали на пенсията си.

калинка

Толкова евтин номер. Пробутват ни елементарни обяснения - сякаш рецесията е като природно бедствие, сполетяло ни внезапно. От август се говори интензивно какво ще настъпи в Еврозоната, но Дянков чул за това едва миналата седмица. Дрън-дрън. Как така удължаваш стажа с цяла година без никакво предупреждение, без никакви разчети? А през 2013-а какво ще става? Тогава пак има избори. Дами и господа, ГЕРБ се държи с вас като към матрял. Явно заслужено.

dancheto_67

Да чувате да се говори за увеличаване на осигурителния стаж от 25 на 27 г. при полицаи и военни? Нали трябваше догодина да се вдигне и той! Ще се вдигне на куково лято! Не знам какво търпение има този човек, на когото дори и последния залък ще му вземат. Това управление ни отнема едно по едно правата на български граждани, а самата държава е абдикирала! Така я опоскаха за тези две години и половина, че вече няма повече накъде! И ние търпим и мълчим!

абедебре

Момчетаааа, съберете данъците, борете се срещу ДДС мафията, засилете контрола за ефективност, ефикасност и законосъобразност, обявете нулева година за капиталови разходи, без които можем - коли, ремонти на кабинети и т.н. Продайте активи, особено незавършеното строителство, за което са дадени стотици милиони (например в двора на медицинска академия)! Вие трябва да сте слуги на народа и да го обслужвате правилно, иначе народът ще ви помете!

риболовец 5

Аз пък викам да помолим Стоичков да се обади тук-там, белким въпросът с пенсиите се разреши в наша полза. Пък ако свърши работа, и професор да стане!

БирникЪ

Типично следизборно прецакване на мат`ряла (електората). Дали ако изборите не бяха спечелени, щяха да се лансират идиотски идеи? На тъп електорат - тъп нож. Да се мъчи!

Време е

Пенсионерите в България са повече от работещите, а като се добавят и 400 000 с инвалидни пенсии, стават още повече. Парите за пенсии са изхарчени от държавата още от татово време и с вноските на сега работещите се плащат и старите пенсии. Вдигането на възрастта е единственото възможно решение. Германците и шведите по-прости ли са от нас, че работят до 68 г.

Гого

Не разбирам защо си го изкарвате на правителството. Защо примерно не си го изкарате на 400 000 телкаджии, на полицаите, дето се пенсионират на 35 години. На държавната администрация, дето не плаща осигуровки. И любимият ви Станишев да беше, и прехваленият Орешарски - пак щяха да вдигнат възрастта за пенсиониране. Както го правят в цяла Европа. Населението застарява и това е!

И за пореден път се убеждавам, че в този форум думата „работа“ е най-мръсната и мразена дума. Най-любимата е „дайте“! Аре със здраве, че си имам работа!

проста сметка

Ако направим една проста сметка, ето какво излиза: за да се осигури увеличение на пенсията от 136 на 145 лв., трябват 9 лв. за 700 000 пенсионери, или 6 300 000 лв. общо. Разделено на средния брой работещи (2 500 000 грубо), излиза, че всеки трябва да даде по 2.50 лв. на месец. Аз например съм съгласен да ми удържат по 2.50 месечно и да ми оставят пенсионната възраст както си е.

майка

Не възрастта, а трудовият стаж да е водещият фактор при пенсиониране. Така, който повече е работил и внасял осигуровки, ще получава пенсия според това. Сега може цял живот да не работиш или да работиш и да не плащаш осигуровки и при навършване на възрастта да получаваш наготово. Най-унизителното е това, че нямаме право на никакъв избор. Какъв толкова е проблемът, като имам 40 години стаж и платени осигуровки да се пенсионирам не на 63, а на 59 г. Така и децата ми няма да отидат на работа в чужбина, а ще си останат тук, на освободеното от мен място.

crosspoint

След тази грандиозна победа на изборите преди няколко седмици, сега всичко задържано до тогава е в ход. Да е честито на всички избиратели, не само на ГЕРБ, защото сега всичко това се стоварва върху всички... нас!

bilbotorbins

Разбира се, че ще я увеличат пенсионната възраст. Обаче това не е резултат от някаква държавна политика в областта, а просто опит да се върже бюджетът. И като се отчете навлизането на икономиката във втората, по-дълбока вълна на рецесия, и опоскания резерв, е много вероятно през 2013 г., да се увеличи отново. Няма пенсионери - няма проблем, ако може да перифразирам. А администрацията си я пазим...

stoiank

Не се косете. Утре доброто ченге ще обещае не 12, а 6 месеца и хората благодарни три дни яли, пили и се веселили. Безумията не започват сега и няма да свършат само с това.

kostadyn

A колко е средната продължителност на живота? И как е тя спрямо другите страни членки в ЕС? А колко е пък средният период на получаване на пенсия? И как е тя спрямо другите страни членки?

handzhi

Това е! Избрахме си ги! Дадохме им цялата власт! Сега ще си разиграват коня на воля! На следващите избори ще бъдем по-умни и по-малко заблудени и наивни. Сигурен съм.

kai

С тези мерки ще накарат хората да не им внасят пукнат лев в НОИ. Всеки, който може да крие доходи, ще крие. Просто е безумно да внасяш 43 години голям процент от заплата си, за да получиш след това за 6 г. пенсия, равна на 40% от заплатата.

В момента съвсем засилват стимулите и на малкото хора, които се осигуряват реално, да не го правят. Никой разумен човек няма да събира 43 г. пари, за да получава след това 6 години мижава пенсия, която сам може да си изкара само за 30 г., ако си спестява да кажем 15% от заплатата. Реформата трябва да започне от Министерството на финансите и правителството, не от възрастта за пенсиониране. Какво точно прави правителството ни, за да управлява добре парите за пенсия? Какви са разходите на НОИ като процент от приходите от осигуровки? Как точно правителството вдига заетостта, за да се пълни и бюджетът на НОИ? Как точно правителството ни намалява инфлацията, за да не изяжда пенсиите?

След като вдигат възрастта за пенсия с една година, те на практика открадват осигуровки, натрупвани за почти 3 години от всеки работещ. С какво право правителството ни мисли, че може да краде труда на гражданите ни? Какво по-точно прави правителството ни, за да трупа доходност сребърният фонд? И какво по-точно прави правителството, за да гарантира, че частните пенсионни фондове си вършат както трябва работата? Правителството ни не си е свършило работата. Така че нека първо то се реформира, пък после да посяга да краде труда на хората.

в.„Сега“