Весислава Танчева: За първи път започва процедура, която може да стигне до реално разследване на делата „Пеевски“

От профила във Фейсбук на Весислава Танчева, експерт по политически комуникации

Специализираната прокуратура започна проверка срещу Делян Пеевски.

Да, да, знам, че звучи като виц, но не - съвсем наистина е! 

Става дума за проверка по материали, изпратени в СпП от ГДБОП, които пък реагираха на сигнал на БОЕЦ от 10.01.2022 година.

В сигнала повтаряме съдържанието на предишни 7 сигнала, пращани до Прокуратурата и КПКОНПИ в последните 5 години: от неясния произход на парите, с които Пеевски от беден собственик на Опел се превърна в медиен могул, до средствата, с които са купени имотите, продадени в началото на тази година на някакъв ММА треньор.

Досега всички тези сигнали бяха пренебрегвани с клишето „няма данни за извършени престъпления“- твърдение, което правителството на САЩ очевидно не споделя, предвид наложените на Пеевски санкции по закона „Магнитски“.

Сега, за първи път откак и БОЕЦ, и СпП съществуваме, започва процедура, която може да стигне до реално разследване на делата „Пеевски“.

Ето какво трябва да се случи, дори и Гешев и Маджарова да не искат:

1. СпП официално да обяви, че започва проверка;

2. СпП да поиска от Парламента да свали имунитета на Пеевски;

3. Парламентът да го направи;

4. СпП да започне досъдебно производство срещу Пеевски и да възложи необходимите процесуални действия на МВР-ГДБОП, ДАНС, НАП и който още прецени, че трябва;

5. Съответните институции да проведат съвестно разследване по сигнала на БОЕЦ, което включва разпити на Пеевски и всички лица, изброени в сигнала;

6. Повдигане на обвинение и налагане на мярка за неотклонение.  

Впрочем, горните 6 точки биха били доказателство за бездействие на Гешев в качеството му на шеф на Специализираната прокуратура и главен прокурор. Това до какво води - ще видим.  

 

Весислава Танчева: За първи път откакто и БОЕЦ, и СпП съществуваме, започва процедура, която може да стигне до реално разследване на делата „Пеевски“ (tribune.bg)