Вестниците в четвъртъкБългарското правителство се проваля в борбата с безработицата, е водещата новина за „Сега“. В последните месеци на 2012 г. делът на хората без работа у нас може да надхвърли фаталните 13%, става ясно от есенната икономическа прогноза на Европейската комисия, представена от еврокомисаря Оли Рен вчера. За 2012 г. безработицата в България ще е 12.7%, прогнозира Брюксел. За сравнение въпреки трудните времена безработицата в страни като Германия, Австрия, Холандия е в диапазона 4.5-5.5%. Като се имат предвид данните дотук, според които безработицата по тримесечия е била съответно 12.9, 12.5 и 11.9%, изглежда в последната четвърт на годината без препитание у нас ще се окажат рекордно много хора - над 13%, или повече от 430 000 души. Още по-лошо е, че ЕК очаква същият висок процент - 12.7%, да се запази и през 2013 г., а за 2014 г. се прогнозира символичен спад до 12.5%.
За последно България е имала безработица над 13% през 2003 г. Тревожните данни на Еврокомисията идват на фона на лекомислени изказвания на министъра на труда Тотю Младенов, отбелязва вестникът. През уикенда той обяви, че правителството ще удържи безработицата тази година на 11-12% и няма да позволи по-високи стойности догодина.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров се обърнал към председателката на парламента Цецка Цачева с настояване тя да изиска гаранции за сигурността му от Държавния департамент на САЩ, научил "Труд" от източници в администрацията на Народното събрание. Преди дни водачът на националистите обяснил писмено на Цачева необичайното си искане. От писмото става ясно, че той ще пътува до САЩ по линия на Интерпарламентарната асамблея на православието, на която е шеф. В прошението си лидерът на "Атака" припомня за случайната си среща в столично заведение с бившия посланик на САЩ Джеймс Уорлик на 13 май т.г. По думите на Сидеров тогава бившият американски дипломат №1 у нас го заплашил с думите: "Ще те унищожа" и "САЩ ще те унищожат". "По този повод, в качеството ви на председател на 41-вото Народно събрание настоявам да изискате гаранции за моята сигурност от Държавния департамент на САЩ, а също и извинение за казаното от г-н Уорлик", пишел в писмото си до Цачева лидерът на „Атака“.


Вместо да изпълни молбата на премиера Бойко Борисов да се оттегли, "ако има капка истина" в сигнала за конфликт на интереси и търговия с влияние срещу нея, избраната за конституционен съдия Венета Марковска поиска авторът му да бъде издирен, пише „Сега“. С писмо до министъра на вътрешните работи и главния прокурор тя е поискала да бъде уведомена за адреса на Георги Тонев Колев, съобщи "Фокус". Въпросният документ стана причина след избора й Европейската комисия да предупреди за евентуален извънреден доклад заради неизяснен сигнал за конфликт на интереси и търговия с влияние на един от кандидатите. Той беше счетен за анонимен, тъй като авторът му посочил само пощенска кутия, която се оказала несъществуваща по думите на председателя на правната комисия Искра Фидосова. В писмото на Марковска пише, че анонимният донос е станал повод за масирана медийна агресия срещу личността и човешкото й достойнство, от една страна, и от друга страна - същият е изпратен и в Европейската комисия и е станал повод за заплаха срещу България. Авторката вероятно има предвид собствените си обяснения, дадени пред правната комисия, които бяха изпратени на председателя на еврокомисията Жозе Барозу, а след това част от тях бяха опровергани от зам. вътрешния министър Веселин Вучков.


„Брюксел е ръчната спирачка, за да не попаднем в пропастта. Щяхме ли да бъдем толкова внимателни с бюджетния си дефицит (голямата ни гордост), ако не бяхме под валутен борд и ако Брюксел не наблюдаваше публичните ни финанси? Областите, в които Брюксел не се намесва, като образование и здравеопазване, са абсолютно затънали“, казва в интервю за „Труд“ бившият еврокомисар Меглена Кунева. Тя допълва, че с намесата си в процедурата по избора на конституционни съдии Европейската комисия реагира като пазител на договорите на ЕС.


Хората, които се пенсионират по инвалидност, вече са повече от тези, които прекратяват работа, след като са изпълнили завишените критерии за стаж и възраст, информира „Труд“. Тенденцията се появява през второто и третото тримесечие на 2012 г., показва статистиката на Националния осигурителен институт (НОИ). През периода април - септември т.г. 19 348 души са получили пенсии за инвалидност поради общо заболяване. А за същия период класическите пенсионери са само 16 240. През първите три месеца на годината съотношението е било обратното. Статистиката показва, че тенденцията се е променила не защото има бум на инвалидите. Причината е драстичното намаляване на успелите да отговорят на повишените условия за редовна пенсия. От началото на 2012 г. изискваните стаж и възраст се увеличиха с по 4 месеца и за двата пола.


Депозитите до 1000 лв. продължават да са най-масовите, сочат данните на БНБ към края на септември, научаваме от „Сега“. Те са 9 184 270, а общата им стойност е 1.05 млрд. лв. Те обаче са намалели с 140 312, или с 1.5% за година. От 519 до 625 за година са се увеличили депозитните милионери у нас и техните влогове са на обща стойност 1.51 млрд. Само за третото тримесечие българите с депозити над милион са набъбнали с още 27 човека. Средно депозитните милионери държат по 2.4 млн. лв. в банките. Гражданите имат 12.202 млн. броя депозити. В тях са натрупани 33.272 млрд. лв. в края на септември 2012 г. Това прави ръст с 12.9% на годишна база. Кредити на стойност над 1 млн. лв. пък имат 102-ма, като техният брой е намалял с 8 души през тримесечието.


Потреблението в България продължава да пада, посочва „Труд“. Според най-новите данни на Националния статистически институт (НСИ) оборотите на търговците на дребно са намалели с 3,1 процента през септември т.г. спрямо същия месец на 2011 г. Спрямо върховата 2008 г. спадът е с 19 на сто или почти една пета. Драстично се понижават продажбите на текстил, облекло, обувки и кожени изделия. За година приходите от този вид стоки са намалели с 8,7 на сто. Сериозен е и спадът при продажбите на битова техника и мебели. При тях оборотите са намалели с 8 на сто, показва информацията на НСИ.


Потреблението на месни продукти е паднало с 18%, а на млечни - с 10-15 на сто през последната година. Това стана ясно вчера при откриването на 5 специализирани изложения за храни в София, четем в „24 часа“. Броят на клиентите ни и на покупките е същият, но ако преди си купуваха по половин килограм салам, сега вземат по 100 грама, заяви шефът на асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев. Продължавала и тенденцията за пренасочване на потребителите от качествените, но по-скъпи продукти към по-евтините.


Еколози сигнализираха с писмо Брюксел за безобразия от страна на фирма "Каолин", които били прикривани от финансовия министър Симеон Дянков, разказва „Дума“. От "Екогласност" твърдят, че има неоспорими факти за обвързаността на финансовия министър Симеон Дянков със собственика на фирмата Иво Прокопиев. Според Емил Велинов от "Екогласност", за да прикрие десетките му нефункциониращи фирми и задължения за над 500 млн. лв. към различни финансови институции, министърът на финансите е сменил ръководството на борсата в България. В сигнала до Брюксел се посочва, че Министерството на финансите е прикрило недекларирани печалби, неплатени данъци и концесионни такси на "Каолин" в размер на десетки милиони лева, с което са нанесени сериозни щети на държавния бюджет.


Дървено сандъче с много златни накити и желязна юзда са намерени в Омуртаговата могила, позната още и като Свещарска могила, съобщава „24 часа“. „В процес на проучване сме в момента. Работим на фарове, защото утре времето ще се развали. Мястото на намирането на находката е много необичайно и бързаме да се справим преди да е заваляло", обясни археологът д-р Диана Гергова. Находката е изключителна - от прекрасни златни накити и апликация към конска сбруя с много хубав златен начелник с конско протоме. Тя е от края на ІV и началото на ІІІ век пр. Хр, обясни тя.

 

Номинацията на директора на Института по металознание акад. Стефан Воденичаров за председател на Българската академия на науките (БАН) провокира недоволство във форумите на учените в интернет, разкрива „Труд“. Повечето от тях смятат, че “феодалните старци” в академията правят всичко възможно това да остане единственото предложение, за да му е сигурен постът. На въпрос защо Воденичаров не бива да бъде избран за председател на БАН участник в дискусията отговаря с два аргумента - той е сподвижник на Юхновски и Съботинов и не е истински учен, а е специалист инженер, обвързан със секретна оръжейна промишленост и търговия. Не чета коментарите във форумите и не ме интересуват, казва Воденичаров. Изборите за председател на БАН ще са на 3 декември т.г. Те се наложиха, защото предишният председател акад. Стефан Додунеков почина.

kafene.net