Вестниците в четвъртък

Нивото на растеж, което беше през периода 2005 - 2008 г. в цяла Европа, не само в България, няма да се достигне поне в следващите пет години, казва финансовият министър Симеон Дянков в интервю за „Капитал Daily“. Той напомня, че финансовият сектор винаги внимателно следва макро- и финансовата стабилност на целия блок и чак тогава започва да раздвижва ресурса си. „България разполага с огромен ресурс под формата на депозити в банките. Депозитите и влоговете на физическите лица са 35 млрд. лв., а на фирмите са около 37 млрд. лв. Този ресурс обаче не се използва, в момента стои като свръхликвидност. Същото се наблюдава и в други държави. Един вид банковият сектор изчаква, за да е убеден, че общата стабилност в еврозоната е постигната. И другото, което ще доведе според мен до още по-голямо забавяне, е изчакването да се види кои сектори ще са перспективни. Особено в икономиките в Източна Европа, където имаше догонващи сектори преди кризата. В България до 2008–2009 г. имаше няколко сектора, като например строителството, които дърпаха голяма част икономиката. Това вече няма да е така. Дори като свърши кризата в цяла Европа, строителният сектор поне още 5-6 години, може и за по-дълго, няма да достигне нивата на растеж, който имаше преди“, обяснява Дянков. Ще има преориентиране към нови сектори с потенциал за растеж. Един такъв сектор в България е земеделието. Дори и в кризата, през последните 3-4 години, земеделието расте годишно с около 8%, а миналата година отбеляза 11% ръст.

 

Министерството на външните работи предлага да се въведе нова задължителна застраховка "Помощ в чужбина", която да се плаща от всички българи, пътуващи зад граница, съобщава „Сега“. Застраховката е част от новите правила, които правителството иска да въведе, за да определи докъде може да се простира помощта, предоставяна от консулските служби за закъсали българи. Според МВнР застраховката ще обхване рисковете от репатриране, тежко заболяване и спешна медицинска помощ. Тя ще покрива пътните разходи за връщане в България, както и получената медицинска помощ. За тези, които отиват да работят в чужбина чрез фирма посредник, задължението за сключване на застраховката ще пада върху компанията. В момента подобни полици се предлагат от частните застрахователни компании. Сключването им обаче е само препоръчително. Не е ясно какъв ще е размерът на застраховката. „Не можем да задължим хората, няма да ги проверяваме на границата дали са си направили такива застраховки, но в крайна сметка, ако те се обръщат към нас за съдействие, което отива отвъд директната консулска защита, би следвало да покажат, че има и такава, която споделят и са покрили със застраховател“, смята външният министър Николай Младенов.

Голям американски инвеститор за АЕЦ „Белене“ има и сега - в момента. Това заяви в Плевен Румен Овчаров, който има среща с жители на града по повод на предстоящия национален референдум, разказва „Преса“. Депутатът от БСП допълни, че инвеститорът очаквал ГЕРБ да подкрепи референдума и всички в България да са "за" атомната енергетика. По думите му след националното допитване "инвеститорът ще има среща на 28 януари с министър-председателя Бойко Борисов". Овчаров, който е бивш министър на икономиката и енергетиката в кабинета "Станишев", изчисли, че ако проектът за „Белене“ е готов, цената му днес щяла да бъде 5,130 милиарда евро. Той заяви, че такъв проект "не може да бъде корупционен, защото е най-евтин в света".

 

Слънчеви бойлери и соларни панели по покривите. За това призоваха вчера премиерът Бойко Борисов и еколози противници на ядрената енергетика, четем в „Стандарт“. До месец министърът на икономиката Делян Добрев има заръка от премиера да направи необходимите поправки в наредбите. Целта е процедурите по поставяне на слънчеви панели и вятърни перки с малки мощности да са максимално облекчени. До тези идеи се стигна, след като премиерът покани вчера на заседанието на кабинета екозащитници от "За зелените алтернативи против АЕЦ". Те призоваха министрите да направят всичко възможно проектът "Белене" да не се случи. Вместо това еколози и представители на фотоволтаичните дружества настояват България да заложи на зелена енергия. За пример дават Германия. "Там са инсталирани 31 хиляди мегавата мощности, като над 80% от тях са по покривите на сградите и техни собственици са фермери, малки фирми и физически лица", посочи Никола Газдов, председател на Асоциацията на фотоволтаичните дружества.

След множество родителски протести ГЕРБ се отказва да въвежда задължителна детска градина за 4-годишните, информира „Сега“. Управляващите дори са готови да направят и следваща крачка - да узаконят родителските кооперативи при определени условия. Това стана ясно вчера още на първото заседание, на което парламентът започна окончателното гласуване на текстовете от новия закон за предучилищно и училищно образование. Проектът влиза на второ четене в пленарната зала точно 11 месеца след представянето на проекта от министъра на образованието Сергей Игнатов и екипа му. Дебатите бяха гарнирани с протести на родители срещу новата разпоредба, която беше подложена на обществено обсъждане постфактум, след като проектът вече бе в парламента.

Част от Природен парк "Странджа" – в района на Черноморието, може да се застрои. Това на практика реши тричленен състав на Върховния административен съд с председател Галина Солакова като отказа да разгледа жалбата на "Асоциация на парковете в България" срещу Общия устройствен план (ОУП) на Царево, отбелязва „Капитал Daily“. Решението не е окончателно и може да се обжалва пред петчленен състав на ВАС. Съдът се позова на изричната забрана в Закона за устройство на територията (чл. 127) да се обжалват Общи устройствени планове. Тази разпоредба обаче противоречи на принципите на т. нар. Орхуска конвенция, по която България е страна още от 2004 г. Тя гарантира достъпа на гражданите до правосъдие в областта на околната среда. Заради необжалваемостта на устройствените планове, въведена още през 2001 г., в края на септември 2012 г. Комитетът за съответствие с Орхуската конвенция разкритикува остро страната ни.

Прочулият се покрай президента Росен Плевнелиев пейзаж от Скалистите планини в Колорадо се мъдри и в учебник по музика за 8 клас на издателство "АзБуки", информира „Дума“. Снимката от Аспен онагледява урок за родопската народна песен "Девойко" и е сложена до фотографии на певици в родопски носии и изглед с родопски къщи.

Шизофреници и хора с други психически заболявания безпроблемно получават документ, че са годни да притежават оръжие, разкрива „Монитор“. При прегледа пациентите лъжат, че не се лекуват, а заради липсата на задължителна регистрация в диспансерите нямат представа, че те са с диагноза. Самият документ за психическа годност струва от 20 до 30 лв и се получава след разговор със специалист. „Контролът за получаване на разрешително за оръжие трябва да бъде затегнат, за да не се случат и у нас трагедии като в САЩ“, казва зам.-директорът на Института по психология към МВР Росен Йорданов.

Съд в Атина потвърди присъдата на българския пилот Янко Стоименов от 123 г. затвор заради самолетната катастрофа край гръцката столица преди 8 г., при която загинаха 121 души, четем в „24 часа“. Според продължилата 2 ч пледоария на прокурора пред Апелативния съд двамата пилоти не са били достатъчно квалифицирани и информирани, допуснали са непростима небрежност и не са спазили основни процедури и инструкции за безопасност. Имали са и лична нетърпимост един към друг, но въпреки това са сложени в един екип.

Граждани отиват на съд заради неплатеното парно на техни починали роднини от Велико Търново, пише „Монитор“. В много от случаите след смъртта на абоната близките му забравят да уведомят за това местната топлофикация и тя продължава да подава топло към жилището, което след това трябва да бъде платено. В подобни случаи дружеството завежда дело срещу роднините, които са задължени да платят неплатеното парно на покойника.

473,74 лв. струва отоплението за декември на гарсониера от 47 квадрата според столичната топлофикация. Ужасяващо високата сметка е получил репортерът от “Труд” Светослав Метанов, собственик на жилище в бл. 348 в жк “Младост”. Това става броени дни след като кметът на София Йорданка Фандъкова разпореди проверка на всички съмнителни сметки за миналия месец. Сравнението с декември 2011 г., когато за отоплението на същата гарсониера са платени 160 лв., показва увеличение от 195%. Това е около 9 пъти повече от официално обявената разлика от 21% между сметките от декември 2011 и декември 2012 г.

Партия на пушачите ще атакува парламента, е водещата новина за „Стандарт“. Това ще стане, ако депутатите не отменят тютюневото вето, заплашиха от новоучредената гражданска организация „Национална асоциация на свободните“. „Не желаем да ставаме политици, но ако ни принудят, можем да прераснем в партия“, закани се лидерът й Андрей Слабаков. Сдружението ще разчита на подкрепа от над 2 млн. българи. В него участват още актьорът Джоко Росич, певците Хилда Казасян и Орлин Горанов, социологът Андрей Райчев, стилистката Кремена Халваджиян, проф. Милан Миланов от „Пирогов“. Те стягат нов протест срещу забраната на 1 февруари пред парламента. В същото време от НАС се обявиха за цялостна кампания срещу тютюнопушенето, насочена главно към младите. Мишена на асоциацията ще са и други абсурдни закони

По каfene.net