Взеха се ! ГЕРБ и ПП се разбраха: Денков и Габриел да се редуват като премиер и вицепремиер

Всеки от тях ще управлява по 9 месеца. Денков ще си подаде оставката, ако приоритетите им за управление не са изпълнени след мандата му

ПП-ДБ ще предложи правителство, което да реализира конституционна реформа с широка парламентарна подкрепа. Като гаранция, че това правителство ще работи поне 18 месеца с подкрепата на ГЕРБ, първите девет месеца да премиер ще бъде акад. Николай Денков (ПП), а вицепремиер - Мария Габриел (ГЕРБ). След това двамата ще разменят ролите си.

Това е одобрил вчера на националният съвет на "Продължаваме промяната", съобщи Николай Денков на съвместна пресконференция в парламента с кандидата на ГЕРБ Мария Габриел.

Поучени от уроците на 48-ото Народно събрание, инициирахме разговори за законодателна програма, която да събере подкрепата на повече групи, каза Денков.

"Нещо повече, макар че получихме упреци за това, представихме състав на кабинет, за да покажем, че имаме възможност да управляваме държавата, ако се наложи. Това, което предложихме на ГЕРБ, е да използваме целия този натрупан импулс. Да стъпим на законодателната програма, на управленската програма, да стъпим и на състава, който след това може да бъде прецизиран предвид новите обстоятелства", заяви Николай Денков.

Мястото на Мария Габриел в такъв кабинет е водещо, подчерта той. На свой ред Габриел заяви, че едно стабилно правителство между първите две политически сили има възможност да стъпи на здрава основа. По думите ѝ това се е видяло при изработването на управленска програма, както и избора на председател на парламента.

 

Тя благодари на Денков, че двамата заедно са изработили декларация (виж по-долу), която да получи подкрепа от парламентарните групи на ГЕРБ и ПП-ДБ. Габриел обяви, че вторият мандат ще е "национален" и около него ще се формира конституционно мнозинство.

От "Демократична България" обаче не са съвсем съгласни с договорката между ПП и ГЕРБ. По-рано днес източник на ОFFNews заяви, че ДБ ще подкрепят кабинета с втория мандат, но няма да участват в него.

Правителството с втория мандат се ангажира:

- да реализира конституционна реформа за промени в структурата на прокуратурата и ВСС;
- да внесе в срок редовен бюджет с до 3% дефицит при запазване на социалните плащания и без увеличение на данъците;
- да изпълни законодателната програма и да спази приоритетите за Шенген и еврозоната;
- да промени Изборния кодекс, така че да се върне машинният вот, както и да промени състава на ЦИК, така че да се гарантира честността на вота на българските граждани;
- да изработи механизъм за избор на състав на регулатори с изтекъл мандат, с цел подбор на личности с високи професионални и морални качества;
- да внесе законодателни промени за освобождаване на ръководствата на българските служби за сигурност от чуждо влияние.

Акад. Николай Денков ще подаде оставка при неизпълнение на тези условия или при подмяна на приоритетите на правителството.

Според информация на OFFNews от "Зелено движение" ще се съберат на национален съвет, за да решат дали да подкрепят проектокабинета, който ще бъде излъчен с втория мандат.

https://offnews.bg/politika/gerb-i-pp-se-razbraha-denkov-i-gabriel-da-se...