Вицове за "великите" времена на соца

Даниела Горчева
 
 
Вълко Червенков умрял. Трябвало да избере между ада и рая. В ада видял Димитров, Ленин и Сталин да ядат, пият и се забавляват с жени. Погледнал в рая и видял зелени ливади, цъфнали дървета и множество птици. Избрал ада. Но там бил посрещнат от дяволи, които го с вилите си веднага го напъхали в казана. „Но защо се държите така с мен?! Аз дойдох да споделя с моите стари другари забавленията им тук!”. Дяволите се разсмели и казали: „Колко си глупав! Това вчера беше агиттабло, за да подмамваме глупаците, както вие, комунистите, правите на Земята!”.
*
Червенков отива инкогнито на събрание на квартална ОФ организация. Доволен е, защото вижда как хората аплодират призива за участие в държавния заем. Съседът му го сритва и му прошепва:
- Ръкопляскай, идиот! Или искаш да те арестуват още тук?!
*
Кимон Георгиев, министър на електрификацията, чете доклад пред Народното събрание за успехите на своето ведомство. Казва, че през 1953 г. планът е изпълнен 103%, през 1954 г. – 150%, през 1955 г. ... Тук прави пауза и се обръща към близкия служител:
- Много е тъмно и не виждам цифрите. Бихте ли ми донесли една свещ!
*
Животът в България бързо се променя по съветски модел. Българските комунисти фанатично подражават във всичко на руснаците и дори се гордеят с това. Един ден възрастен българин вижда на улицата съветски човек, спира го и го пита:
- Таваришч, таваришч, вие в Съветския съюз лайна ядете ли?
- Не – отговаря руснакът.
- Ох, слава Богу! – възкликва старецът с облекчение.
*
Вълко Червенков, Цола Драгойчева, Добри Терпешев и Антон Югов пътуват с кораб. Внезапно са разразява буря и корабът потъва.
Въпрос: Кой се спасява?
Отговор: Българският народ.
 
Фейсбук