ВКС излови Цветанов в лъжа за задържан в знакова акция

Препирнята в медиите между Върховния касационен съд и вътрешния министър Цветан Цветанов продължи, като повод този път стана задържаният в акция „Наглецът“ Стоян Гецев – Кравата. Преди ден Кравата и македонски гражданин бяха арестувани в Благоевград по подозрение за извършване на сделка по продажбата на хероин. В тях бяха намерени 3 кг хероин и 48 000 евро.

 

След акцията Цветанов заяви, че се надява Върховният касационен съд (ВКС) да „направи преглед на всичко, свързано със съдебното минало на Стоян – Кравата“. „Надявам се, че ВКС ще направи точно тази прозрачност в дейността си и да видим дали г-н Лазар Груев ще пусне имената на лицата, които са върнали това дело на първа инстанция“, каза министърът в редовния коментар си пред агенция „Фокус“.

Във вторник от Върховния касационен съд съобщиха, че делото изобщо не е достигало до трета инстанция. От ВКС правят и своя „преглед на всичко, свързано със съдебното минало на Кравата“, от който става ясно, че в края на октомври 2006 година Благоевградският окръжен съд е осъдил Стоян Гецев на 17 години лишаване от свобода и глоба от 180 000 лева за трафик на 19 кг хероин към Гърция.

Присъдата е обжалвана от Гецев заради допуснати съществени процесуални нарушения, а през 2008 година Софийският апелативен съд я отменя и връща делото за ново разглеждане от друг състав при Благоевградския окръжен съд. Присъдата е отменена след като част от тезата на адвокатите на Кравата са подкрепени и от прокуратурата.

От решението на апелативния съд става ясно, че причината за връщането на делото е грубо нарушение на основни процедури. При разглеждането на делото в първоинстанционния съдебен състав са сменени съдебните заседатели без разглеждането на делото да започне отначало, което е грубо нарушение на принципа за неизменност на съдебния състав.

Към настоящия момент делото се гледа от благоевградския съд, а съдебното следствие продължава на 26 септември с разпит на свидетели.

Красен НИКОЛОВ

Медиапул