Всуе се морите

Веселин Желев, Блог

 

Гледам, че първият доклад на Европейската комисия за върховенството на закона във всички държави членки на ЕС е наелектризирал много народ у нас.

Напразно. Този документ не променя нищо.

Правни последствия за порицаните в него страни няма да има. Член 7 от Договора на ЕС за ограничаване на правата на държави членки е неприложим, защото изисква практически непостижимо единодушие между държавите членки с изключение на визираната за санкциониране.

Механизъм, който да обвърже изводите от новите европейски доклади с достъпа до европейско финансиране, все още няма. За да бъде договорен, е нужно съгласието на тези, които са на мушката на обявения вчера доклад. Ясно е, че то няма да бъде дадено.

Всъщност, при съществуващите правила в ЕС (за чиято промяна също трябва единодушие) нарочените за лоши Полша и Унгария са в по-силна позиция, защото в отговор на натиска върху тях могат да блокират ключови решения на ЕС, които изискват единодушие – например по бюджетни, данъчни, външнополитически въпроси, по-конкретно, що се отнася до прилагането на новия дългосрочен бюджет на ЕС и на възстановителния план.

Един Кипър не позволява на ЕС да приеме санкции срещу Беларус. Полша и Унгария сигурно могат и повече от това.

Опитите да се налагат неконсенсусни правила, да се сочат виновни и те да бъдат наказвани естествено ще пораждат съпротива и ще рушат единството на ЕС в днешния му вид от 27 държави.

Очевидно, те не са единодушни в това каква Европа ни трябва.

Опитите на набралите сила либерали и зелени да налагат своите разбирания ще пораждат само още по-силна съпротива на национално ниво.

Техните концепции са осъществими по-тесен кръг от държави членки, което ще засилва само тенденцията към различни скорости в съюза, които в крайна сметка водят до това той да не остане единно тяло.

Прекаленият натиск към по-бърза и по-дълбока интеграция обикновено води до точно обратното, като например Брекзит. “Нациите не са случайна измислица на историята”, казваше федералистът Жан-Клод Юнкер.

П.П.: Продължавам да не разбирам въодушевлението на някои у нас, че Брюксел вече разглежда България като близка до категорията на Полша и Унгария. На какво точно се радват? Че в Берлемон са ги забелязали?