Втора крупна банка в САЩ затвори за седмица

Британското подразделение на фалиралата SVB бе продадено спешно за 1 паунд на HSBC

 

След фалита на една от най-популярните в Силиконовата долина банки - Silicon Valley Bank (SVB), американските регулатори затвориха още една американска банка - базираната в Ню-Йорк Signature Bank. Според данни на Департамента за финансови услуги на Ню Йорк, към 31 декември 2022 г. Signature Bank е имала общи активи за около $110,36 млрд, а депозити - за $88,59 млрд.

В събота затвори и криптобанката Silvergate. Очаква се днес президентът на САЩ Джо Байдън да направи обръщение, посветено на банковата криза, която се развива през последните дни, предаде Ройтерс. 

Решението да се въведе външно управление в Signature изненада дори мениджърите на банката, които са научили за това малко преди публичната обява, пише Bloomberg. Според източник на агенцията на 10 март банката се сблъскала с изтегляне на депозити, но към 12 март ситуацията се е стабилизирала.

Внезапното затваряне на Signature Bank подчерта неотложността на извънредните усилия на САЩ да подкрепят банковата система и да потушат нарастващите опасения сред клиентите относно безопасността на техните депозити, пише Bloomberg. Очаква се днес да бъдат представени мерки в тази посока. Федералният резерв, Министерството на финансите и Федералната корпорация за гарантиране на депозитите вече обявиха, че вложителите в SVB и Signature Bank още от днес ще получат достъп до всичките си депозити, включително сумите над лимита от $250 000 за федерална депозитна застраховка.

Колапсът на Signature Bank ще задълбочи проблемите на крипто сектора. Coinbase Global Inc., най-голямата крипто борса в САЩ, заяви, че има баланс от 240 милиона долара в банката към петък вечерта. Paxos Global каза, че има 250 милиона долара там, но „застраховката й на частни депозити надхвърля значително нейния паричен баланс и лимитите на FDIC за сметка“.

Междувременно британското правителство и Bank of England са договорили частна продажба на местното подразделение на фалиралата американска банка Silicon Valley Bank. Купувач срещу само една британска лира е най-голямата финансова кредитна институция на Острова HSBC. Целта е да бъдат защитени депозитите, без да се налага подкрепа с парите на данъкоплатци, съобщи Ройтерс.  Bank of England увери, че британската банкова система остава сигурна, стабилна и добре капитализирана. 

https://www.segabg.com/hot/category-economy/vtora-krupna-banka-sasht-zat...