Във всички секции, където има подозрения за купен и контролиран вот, е гласувано почти изцяло с хартия, по традиционния начин

Tsvetozar Tomov

ЦИК публикува отворените данни от изборите и вече има възможност за по-детайлни анализи. Първото, което се опитах да проверя, е разликата между резултатите от хартиеното и машинното гласуване. Тя се оказа значително по-голяма от предварителните ми очаквания. Няма да я коментирам по същество, но ще добавя, че във всички секции, където има подозрения за купен и контролиран вот, е гласувано почти изцяло с хартия, по традиционния начин. Изключенията са пренебрежимо малко. Следователно партиите, които могат да бъдат подозирани в такива практики, би трябвало да имат по-висок хартиен вот в сравнение с машинния. Това не обяснява всички разлики, но е важен детайл. Ето резултатите на влезлите в НС партии:
Хартиен вот:
ГЕРБ-СДС 29,45%
Има такъв народ 15,53%
БСП 14,75%
ДПС 12,95%
Демократична България 7,17%
Изправи се! Мутри вън! 4,09%
Машинен вот:
Има такъв народ 24,29%
Демократична България 16,56%
ГЕРБ-СДС 15,98%
БСП 15,81%
Изправи се! Мутри вън! 6,69%
ДПС 2,89%
Както се вижда, ДПС има 4,5 пъти по-висок процент при хартиения вот, а ГЕРБ - 1,8 пъти. При останалите партии процентът при хартиения вот е по-нисък в сравнение с машинния.
 
Фейсбук