Вълшебството на ГЕРБ: Бедните по-бедни в града на кмета Димитър Николов

колаж : Свободен човек

Те си заминаха ... Заминаха в историята, но се канят да се върнат на власт, както веднъж стана ... Заминаха си уж тихо, НО НИКОЙ НЕ ИМ ПОТЪРСИ СМЕТКА ЗА НАНЕСЕНИТЕ ЩЕТИ ВЪРХУ НАЙ-БЕДНИТЕ, А ТАКИВА СА МИЛИОНИ ... Кадрите им са на свобода, а с действията си и с политиката си ни доведоха до още по-голяма бедност от Банкя до Бургас, където царува техен кмет Димитър Николов увеличил със съдействието на ОбС местни данъци и такси до няколко пъти  в някои случаи ...

Не трябва ли да им въздадем за тяхното вълшебство - да превърнат бедните в още по-бедни ?!! 

Творци на чудеса ( ГЕРБ- вълшебници): Най голямото им вълшебство.........направиха бедните по- бедни!

За тяхното "вълшебство" е нашият обзор ...

Сигурен съм, че подобно заглавие ще подразни управляващите, защото при толкова много пари дадени за бетон, асфалт, палми, градинки и какво ли още не е грозен факт да виждаш толкова много бургазлии и българи и цигани да разчитат на намереното в контейнерите за боклук на малка квартална уличка, на която живеят около 80% пенсионери.

Нашата камера засне само за два часа от 09.00 до 11.00 часа покрай 4 контейнера за боклук 16 души, които се надяваха на прехрана от това, което можаха да намерят в тях.

Един ден в Бургас-“ най-хубавият град за живеене“

Сигурно ще ви е от полза да припомним защо толкова хора останаха извън борда на нормалния живот без работа, без храна и без почти никаква помощ от държавата и община Бургас управлявани от една партия – ГЕРБ, чиято абревиатура означава Граждани за Европейско Развитие на България ?!!

Е, ако и това е европейско развитие в страната и конкретно в община Бургас, къдете те управляват вече 5 години, здраве да е ...

Погледнете тези снимки и се насладете на още един ден в рая ...

Това е нашият опит да обясним незавидното състояние на подобни хора :

Провал на реформите

Един ден в Бургас-“ най-хубавият град за живеене“

Със завидна лекота най-реформаторското правителство призна провала на опитите си за реформи. Записа го в официален отчет, гласуван от министрите без думичка коментар. Реформите закъсняват или съвсем се провалят, но какво от това? Медиите мълчат, а кабинетът вече лети по магистралите към следващия мандат. За него ни се обещават не просто реформи, а същински чудеса.

Българите масово не одобряват икономическата политика на своето правителство, само в Испания неодобрението е малко по-голямо. Източник: Transatlantic Trends 2012

Растящи цени и инфлация

Един ден в Бургас-“ най-хубавият град за живеене“

Според Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, (ДКСБТ) цените на основните хранителни стоки (захар, фасул, ориз, леща, брашно и олио) хвърчат нагоре. http://bit.ly/QrUX96 А според министър Мирослав Найденов: „Тези, които са от социалната кошница, не са поскъпвали от два месеца насам, дори цените им са понижени“http://bit.ly/QrV4lf На кого да вярваме?

За първи път от 6 години насам, данъците, които плащаме се увеличават по-бързо от заплатите ни. Източник: BG Икономика, http://bit.ly/PI7VLL

Основните хранителни продукти са поскъпнали значително през това лято. 

Един ден в Бургас-“ най-хубавият град за живеене“

За по-малко от месец, цената на свинското месо на едро се е повишила с 15%. Пилешкото започна плавно поскъпване от началото на юни и към момента цената му на едро е със 7% по-висока, в сравнение с началото на лятото.

10% скок от средата на юли бележат и тръжните цени на брашното. Растат цените и на яйцата, които днес са с 14 на сто по-високи в сравнение с началото на август.

Безработица

Един ден в Бургас-“ най-хубавият град за живеене“

Най-голям спад в заетостта в ЕС през второто тримесечие на годината е отчетено в България. Спрямо предходното тримесечие понижението е 1,3%, сочат данните на Евростат. Отнесено към второто тримесечие на миналата година спадът е 2,8 процента.

С 1/5 е намалял броят на осигурените в България по време на управлението на ГЕРБ. Това става ясно от анализ, публикуван от Българската стопанска камара.

Данните са за май 2009 г. до май 2012 г. и са за лицата, за които се определя минимален осигурителен доход. Такъв няма за работещите в бюджетните организации.

Осигурените, за които се определят прагове, са намалели приблизително с 19.8% (464 хил.) – от 2 347 768 на 1 182 447.

Един ден в Бургас-“ най-хубавият град за живеене“

Ето една публикация на известния журналист Григор Лилов в социалната мрежа Фейсбук от 13 септември касаеща „рая“, в който живеем под „мъдрото“ управление на ГЕРБ :

РАВНОСМЕТКАТА ЗА УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ, ПОГЛЕДНАТА ПРЕЗ ДЖОБА НИ:

Издръжката на живот на 1 чл. от 4-членно домакинство (2 възрастни + 2 деца) в края на м. юни 2009 година (през юли дойдоха на власт) беше 480,70 лв. или общо това домакинство трябваше да разполага месечно с 1923 лв., за да се храни съобразно нормите за калорийно съдържание на храната и да поддържа разходите си за дома,

Един ден в Бургас-“ най-хубавият град за живеене“

да се облича, образова и почива що-годе прилично. Границата на бедност, базирана на потребителска кошница от 77 жизнено важни стоки и услуги за физическо оцеляване, достигна 184,96 лв. на 1 лице

Три години по-късно – през юни 2012 издръжката на живот е 547,12 лева на човек или 2188,48 лева за домакинство, а границата за бедност – 205,05 лева.

Един ден в Бургас-“ най-хубавият град за живеене“

Съответно за този период издръжката на живот е нараснала с 66,42 лева месечно на човек. Границата за бедност (само на основата на 77 стоки и услуги) е подскочила с 14%!

Ситуацията сега с разпределението на населението по доходи:

• под границата на бедност остават около 26.6% от домакинствата в страната (с общ доход на 1 лице до 205 лв.). Въпреки задържането на размера на издръжката на бедните домакинства, се наблюдава разширяване на обхвата с около 3% спрямо предходното тримесечие на 2012;

Един ден в Бургас-“ най-хубавият град за живеене“

с общ доход на 1 лице от домакинството до 290 лв. са около 58.5% от домакинствата в страната;

• домакинствата с общ доход на 1 лице над издръжката на живот (547.12 лв.) са около 11.3% (намаление с 1.5% спрямо предходното тримесечие).

 

Наскоро Евростат отчете, че през 2015 година България отново е оглавила списъка на най-бедните страни в ЕС. Дори повече: България се оказва една от малкото държави-членки на ЕС, където ситуацията с недоимъка е отбелязала влошаване - през 2014 година хората в тежко материално положение са били малко над 33 на сто от населението, докато през 2015-а броят им вече надхвърля 34 на сто. Да припомним: според европейската статистическа служба, хора в „тежко материално положение“ са онези, които не са в състояние да си платят сметките, да се отопляват редовно, да консумират месо или риба поне през ден, да излизат в отпуск най-малко за седмица годишно, да ползват автомобил, телевизор и телефон.

Ножицата се разтваря все по-широко

Според Любен Томев, директор на Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ, най-тревожно в данните на Евростат е повишаването на двата индикатора за разслоение на обществото. Коефициентът за диференциация от 37 на сто е най-високият в ЕС и вече отбелязва равнище, което маркира ръба на социалния срив. Вторият показател, т.нар. „ножица“ между доходите на богатите и бедните българи, сочи, че бедните 20 на сто български граждани имат над 7 пъти по-ниски доходи в сравнение с богатите 20 процента от населението. „Най-притеснителното е, че социалната кохезия, поставена като цел на стратегията „Европа 2020“, не само няма да бъде постигната, но и различията се задълбочават все повече. Поради липсата на политическа воля съществуват куп нерешени проблеми“, казва Любен Томев в интервю за Дойче Веле.

Преди две години германският публицист Норберт Нидийк посочи в своя публикация, че „бедността, мизерията и неравномерното разпределение на богатствата са някои от симптомите на българската болест“. Днес боледуваща България отново е начело по бедност.

dw.com/bg/българия-отново-е-шампион-по-бедност

Прагът на бедността в България е 325,83 лв. среден доход на човек. Под този праг подадат 1,6 млн. души или 22 на сто от населението на страната. Това показват данните на Националния статистически институт за миналата 2015 г.

Според данните размерът на линията на бедност се увеличава с 0.6%, а относителният дял на бедното население нараства.

Къде е Бургас 

 

Песимизъм или сериозни недостатъци са отразени в доклад на ИПИ за област Бургас 2016 г.

Най-скъпо излиза да имаш кола по морето - в Бургас и Варна, защото там данъчните ставки са съответно 1.54 лв./kW и 1.51 лв./kW. Средното за страната е 1.35 лв./kW за колите с мощност от 74 до 110 kW. 

В Бургаска област сме с по-високи налози от средните за страната ...

Институт за пазарна икономика :"Регионални профили: показатели за развитие" 2016  област Бургас

 Общ преглед

С настъпването на кризата икономиката на област Бургас среща огромни трудности. Въпреки че в периода 2011–2013 г. протича възстановяване, през 2014 г. БВП отново се свива рязко, като се връща до кризисните си нива от 2009–2010 г. Подобна тенденция се наблюдава и при доходите на домакинствата на областта, макар заплатите да продължават да растат.   Чуждите инвестиции намаляват рязко през 2014 г., но това се дължи на счетоводни операции. Местните данъци и такси са сравнително високи.  Естественият прираст в Бургас остава отрицателен. Здравеопазването страда от недостигна лекари и легла в болниците. Регистрираните престъпления са повече от тези в страната, но правораздаването е сравнително бързо. 

Преди кризата икономиката на област Бургас се развива с бързи темпове, а през 2005 и 2006 г. БВП на човек на областта дори изпреварва средната стойност за страната.През 2008 г. Бургас е с четвъртия най-висок БВП на човек в страната, но с настъпването на кризата икономиката наобластта среща огромни трудности. Въпреки възстановяването между 2011 и 2013 г. През 2014 г. БВП бележи рязък спад и се връща на кризисното си ниво от 2009–2010 г. БВП намалява с 11% и областта вече е на девето място в страната с 8687 лв./човек при 11 574 лв./човек за страната. Същата тенденция се наблюдава и при доходите на домакинстватав областта през 2014 г. През 2015 г. обаче средногодишният доход на лице от домакинството нараства до 4275 лв. при 4953 лв. за страната. Работната заплата в Бургас заема по-малък от средния за страната дял в доходите (53% при 57% за страната), а делът на пенсиите е 39% при 27% за страната В същото време работната заплата в областта нараства. Все пак тя остава с около 10% по-ниска от средната през 2014 г.

Намаляването на безработицата обаче е по-колебливо, а коефициентът остава сравнително висок – 10,3% при 9,1% за страната. Още повече, че преди кризата Бургас беше сред областите с най-ниска безработица – под 4%.

Като цяло ставките на местните данъци и такси в община Бургас на кмета Димитър Николов са по-високи от средните за страната.

 

Бургас през 2016 г. отново изостава, но този път е още по-назад на осмо място по размер на средната работна заплата за месец март. 

Пред нас е столицата София с 1296 лева

На второ място е Стара Загора с 935 лева

На трето място е Варна с 916 лева

На четвърто място е Враца с 872 лева

На пето място е София област -854 лева

На шесто място е Пловдив с 833 лева

На седмо място е Габрово с 817 лева

На осмо място е Бургас с 803 лева, при летище, пристанище, митница, завод на Лукойл, индустриална зона ?!

Едва с 15 лева месечно изпреварваме Шумен ?!

Илюзиите се разсейват щом се стигне до пари и едва ли остава много от „най-добрият град за живеене“ пред цифрите на НСИ.

Творци на чудеса ( ГЕРБ вълшебници): Най голямото им вълшебство.........направиха бедните по- бедни дори в трижди "най-хубавият град" на Димигър Николов!

Екип „Под лупа“

Редакцията на „Под лупа“ се извинява за евентуални пропуски и грешки. Засегнатите имат право на отговор.