В Баку Борисов обвини ЕС в празнодумство

В Баку Борисов обвини ЕС в празнодумствоИска ли Европа реална диверсификация на газ?! Това трябва да си изясним, каза премиерът Бойко Борисов на среща с премиера на Азербайджан Артур Расизаде, предаде специалният пратеник на Агенция „Фокус” в Баку Денка Кацарска. Ако не ни дават да направим интерконекторна връзка с Турция и по нея да се доставя азербайджански газ, думата диверсификация няма реално значение в словореда на Европейския съюз, каза Бойко Борисов. Предстои ключов разговор с премиера на Турция Ердоган по този въпрос, и с президента на ЕК, каза още Борисов. Освен от Азербайджан, от другите не може да дойде газ, затова ще работим усърдно да си изясним каква е реалността по тази тема, каза Бойко Борисов.

Интерконекторната връзка с Турция продължава да е под въпрос. Преди месец, когато Борисов бе в Анкара, съобщи, че връзка ще има, благодарение на личния ангажимент на колегата му Ердоган. Но споразумение за изграждането й все още не е подписано. Проблемът е, че Турция смята да подава газ за България само при извънредни ситуации у нас. От икономическа гледна точка обаче този вариант не изглежда особено атрактивен за Турция, която след изграждането на Трансанадолския газопровод по споразумение с Азербайджан ще иска да заеме водеща роля в доставката на природен газ за Европа, за което интерконекторната връзка с капацитет до 5 млрд. куб. метра няма да е достатъчна. Затова е възможно Турция да настоява за изграждането на по-голяма тръба. През май премиерът Ердоган ще пристигне у нас заедно с премиера на Катар. От друга страна проектът за газопровода „Набуко“ се разпада поради липса на финансиране и на суровини.

„Подписан е меморандум между БЕХ и Държавната енергийна компания на Азербайджан. Това е Меморандум за надежда, че в 2014 г. през евентуалния интерконектор с Турция, би могло да дойде до България азерски газ. Това каза премиерът Борисов на срещата с премиера Артур Расизаде.“ Вече съм наясно защо толкова години български политици приказват за диверсификация, за доставки на газ, и защо нищо не се е случило, за което ви благодаря. Търговските тайни са си ваши тайни, аз мога да пазя тайна, но това ми даде ясната картина за това, което се случва в газовия сектор в света“, каза Бойко Борисов. „Затова приветствам намерението да развиваме други сектори в икономиката, не само нефт и газ, а селско стопанство, иновации, култура, транспорт, туризъм. До момента позицията за диверсификация е само декларативна, всички сме за диверсификация, но реално от това, което чух вчера, нищо не е направено. Нали така?,“ попита Борисов премиера на Азербайджан, а той му отговори: „Нямам идея, вие по-добре знаете”.

в. „Сега“