В Пекин Мишел призовава Китай да повлияе на Русия да прекрати войната в Украйна

от Александра Брзозовски | EURACTIV.com и агенции

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел поиска от китайския президент Си Дзинпин да повлияе на Русия да прекрати войната в Украйна. Това се случи в четвъртък, 1 декември, по време на силно критикувано посещение на Мишел в Китай, което се проведе на фона на протестите срещу политиката на страната за нулев ковид.

„Призовах президента Си, както направихме на нашата среща на върха ЕС-Китай през април, да използва влиянието си върху Русия да спазва устава на ООН“, каза Мишел пред репортери след среща между двамата лидери в Пекин, която продължи повече от три часа. Той допълни, че по-голяма част от времето двамата са обсъждали ситуацията в Украйна.

„Президентът Си каза много ясно, че Китай не предоставя оръжия на Русия“, каза Мишел, добавяйки, че китайският лидер също е казал, че „ядрената заплаха на Русия е неприемлива и не е отговорна“.

„Искрено се надявам, че цялата международна общност, включително Китай, ще използва всички възможни инструменти, за да се застъпи, за да убеди Кремъл и Русия да прекратят войната и да зачитат суверенитета на Украйна“, добави Мишел.

Си призова за преговори за политическо решение в Украйна, според държавната телевизия CCTV. Той беше цитиран да казва, че „разрешаването на украинската криза чрез политически средства е в най-добрия интерес на Европа и общия интерес на всички страни в Евразия“. „При сегашните условия трябва да избягваме ескалацията и разширяването на кризата и да работим за мир“, добави той.

Китай е правил подобни изявления в миналото, но не осъжда директно нахлуването на руския президент Владимир Путин, нито подкрепя санкциите срещу Москва.

Седмици преди инвазията Си и Путин потвърдиха отношенията си „без ограничения“, Пекин засили покупките на петрол от Русия, а военновъздушни им сили проведоха съвместни учения по-рано тази седмица.

Ребалансиране на търговията

Еднодневното посещение на Мишел в Пекин идва само седмици след като лидерите на ЕС проведоха обширна стратегическа дискусия за Китай за това как да се справят в бъдеще с отношенията със страната, която ЕС все повече вижда като конкурент или дори „стратегически съперник“.

Това се случва на фона на опасенията заради отказа на Пекин да осъди войната на Русия срещу Украйна, проблемите с правата на човека в Китай, заплахите към Тайван, търговския натиск върху някои страни от ЕС и подкрепата за Русия.

Основният проблем през последните седмици обаче дойде с осъзнаването, че блокът е силно зависим от Китай за технологии и суровини.

За търговията Мишел подчерта, че ключов въпрос за лидерите на ЕС е възстановяването на баланса на отношенията и намирането на начин за „определяне на трудностите, пред които са изправени компаниите и инвеститорите в ЕС, които бяха изострени от пандемията“.

„Президентите обсъдиха ограничителните мерки на ЕС срещу Китай, както и мерките, предприети от Китай срещу ЕС“, каза говорителят му Баренд Лейтс.

Мишел пътува до Китай месец след като германският канцлер Олаф Шолц посети страната с група бизнес лидери, предизвиквайки критики от европейски колеги.

Междувременно Си каза на Мишел, че се надява Европа да продължи инвестициите си в Китай, като се възползва от задълбочаващите се европейски страхове, че САЩ стават все по-враждебни към Брюксел по отношение на търговията.

„Китай очаква ЕС да… сподели огромните пазарни възможности на Китай“, каза Си, цитиран от държавната медия Синхуа. „[Китай и ЕС] трябва заедно да се противопоставят на отделянето и заедно да се противопоставят на политизирането и въоръжаването на търговията и технологиите“, каза Си.

„Китай ще остане отворен за европейски компании и се надява, че ЕС ще отхвърли намесата и ще предостави на китайските компании справедлива и прозрачна бизнес среда“, добави китайският лидер.

Протести срещу COVID-19

Посещението на Мишел е в чувствителен момент за ръководството на Пекин, тъй като протестите срещу политиката на Китай за нулев ковид обхванаха страната, след като мнозина видяха в мерките причина за смъртта на десет души при пожар в сграда в Урумчи в западния регион Синцзян.

Пожарът разпали най-предизвикателния изблик на обществен гняв срещу управляващата Комунистическа партия от години. Мишел каза пред репортери, че двамата лидери са обсъдили протестите „и приемането от обществото на (антиковид) мерките“.

„Тук не става дума за намеса във вътрешните работи, а за поддържане на принципите, съгласувани от ООН от десетилетия“, каза Мишел пред репортери.

Мишел каза, че „споделил европейския опит“ за справяне с COVID, като същевременно подчерта, че „европейските компании са на разположение да предоставят ваксини, ако тези ваксини са разрешени“ от китайските власти.

Малко резултати

След срещата обаче бяха обявени малко резултати, освен това, което говорителят на Мишел нарече „готовност за възобновяване“ на диалога за правата на човека между ЕС и Китай и подобряването на „положението на малцинствата“ в Китай, и по-специално в Синдзян.

Си настоя, че такъв диалог може да се проведе само на равна основа.

Мишел се срещна и с китайския премиер, както и с председателя на Общокитайското събрание на народните представители, които ще се пенсионират до месеци.