Газпром спря Северен поток напълно. За неопределено време

Подаването на газ по тръбопровода "Северен поток" е спряно напълно, съобщи ТАСС с позоваване на "Газпром". Според агенцията това ще продължи до "отстраняването на забележките по работата на оборудването." 

В хода на работата на последния работещ помпен агрегат на „Северен поток“ е била открита повреда, до чието отстранявено „Газпром“ е принуден да спре напълно помпането на газ по газопровода, се казва в изявлението на компанията.

"По време на работата по газокомпресорния агрегат (GPA № 24) на компресорна станция Портовая, извършена съвместно с представители на Siemens, Газпром е открил теч на масло с примес на уплътнител през съединителите на клемните връзки на кабелните линии на сензорите за скоростта на ротора за ниско и средно налягане." - отбелязават от "Газпром".

„Писмо за установените неизправности на блока Trent 60 (№ 24) и необходимостта от отстраняването им беше изпратено до президента и главен изпълнителен директор на Siemens Energy AG, Кристиан Брух. До отстраняване на забележките по работата на оборудването преносът на газ към газопровода „Северен поток“ е напълно спрян“, допълват от руския холдинг.

Новината идва часове след като министрите на финансите от Групата на седемте (Г-7) обявиха, че планират да въведат таван на цените на руския петрол и след като Москва заплаши да спре доставката на газ за страни, които приложат ограничение на цените.

https://offnews.bg/sviat/gazprom-spria-severen-potok-napalno-za-neoprede...