Галерия “Наглите” - Симеон Дянков

Симеон Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Едно е сигурно, че не е специализирал руски език, а английски и сигурно немски. Момчето се готвело за „промените“?! А кои бяха най-добре осведомени и подготвени за промените по това време, мисля, че се сещате... Колкото за казармата, която по онова време беше задължителна, Дянков си признава пред водещия Росен Петров : „Служил ли сте войник, всъщност?“

Симеон Дянков: „ Не, не съм служил войник. След езикова гимназия-Ловеч веднага отидох да уча. Първо в Европа, след това в...“ Такива неща не ставаха случайно и без връзки. Кандидатства във ВИИ „Карл Маркс“, където според думите му победил Тошко Славков на изпитите. По този повод Иван Славков, баща му, заявява пред в. „Труд“: “Но този недорасляк, сложен да управлява финансите на държавата, забравя да каже, че през 1988 г. е изпратен да учи във Виена по програма на фондация „Знаме на мира“-основана от Людмила Живкова.“

Учи международни икономически отношения в УНСС, във виенски университет и в университет в Берлин. През 1991 г. заминава за САЩ, където в университета „Питсбърг“ защитава докторантура по международни търговски и финансови отношения. Кога е завършил и кога защитава докторска титла след като нормално висше образование се завършва поне за пет години ?!

Доктор е по икономика от Мичиганския университет. Не знам какъв опит в икономиката можеш да натрупаш за една-две години, че да те признаят за специалист и да те вземат в Световната банка, но нещата за г-н Дянков се уреждат.

От 1995 г. работи за Световната банка (СБ), където до юли 2009 г е главен икономист по финанси и частно дело. През 1995 г. С.Дянков научава, че СБ търси хора като него - които „познават“ западната икономика и говорят източноевропейски езици. Отива в централата във Вашингтон, където го приемат и му дават нужното време, за да си готви дисертацията. Първите 3 г. пътува из бившия СССР. През 1998 - 2000 г. помагал за справяне с кризата из Източна Азия, а през 2000-а се мести към друго нейно огнище - Латинска Америка. Дянков „оздравявал“ хазните на Колумбия и Аржентина.

Дянков

 

През 2002 г. кризите спират дали заради Дянков или защото просто в капиталистическия свят те са циклични и той се прехвърля към усъвършенстването на бизнес регулациите. Според хвалбите на Симеон Дянков, той създава годишния доклад Doing business (“Да правиш бизнес”), който става популярно изследване на СБ по света - сравнява стопанските регулации в 183 страни. Ако мислите, че това е върховно постижение, ще ви дам няколко факта и вие преценете сами. Прегледах докладите за България от 2006, 2007, 2008 и 2009 г., там не срещнах името на специалиста Симеон Дянков. Примерно доклада за 2007 г. е изготвен на повърхностна справка на ЦРУ за България и е написан не от българина Симеон Дянков, а от някоя си Кора Мелинак. Толкова за бомбастичните приказки... Най-невероятното е, че от средата на 2008-а, след като се появили симптомите на кризата, Дянков става главен икономист на цялата СБ по противодействието й при все, че съпругата му е работила под ръководството на Алън Грийнспан. Глобалната финансова криза сериозно подкопа авторитета на Грийнспан. Ако през януари 2006 г., когато той се оттегли от шефския пост на ФЕД, получи много адмирации, но в края на 2008 г., когато се разрази кризата, много икономисти го обвиниха, главно заради поддържаната от него политика на ниска основна лихва. И така главният икономист на СБ Дянков прави анализ, пътува и дава антикризисни съвети из целия свят. От пролетта на 2009 г. ръководи групата на Световната банка за антикризисни политики, дори посочва, че е директор е на научен център в Харвард.

Неговата съпруга Керълайн Фройнд също е била икономист в Световната банка. Тя е била ключов фактор във Федералния резерв по времето на най-популярния му от 50 г. председател - Алън Грийнспан. На чиято политика междувпрочем се приписват някои от причините за световната криза. Съпругата му е спец по валутите при криза. Била поканена за съветник в икономическия екип на правителството на американския президент Барак Обама. Баща й е румънски евреин, признат специалист по физика.

сем.Дянкови

 

Бойко Борисов открива бъдещия си финансов министър през февруари 2009 г. във Вашингтон, когато е бил на молитвената закуска с президента Барак Обама. Тогава лидерът на ГЕРБ посещава централите на Световната банка и МВФ, за да проучи какви са ефикасните мерки за борба с надвисналата криза. Дянков е бил поканен на срещата, без Борисов да знае, че е българин. Той бил там в качеството си на главен икономист по антикризисни мерки на СБ. След завършека на т. нар. закуска Борисов прекарва с Дянков 10-15 минути насаме. Тогава икономистът дава първата си рецепта за изцеление на България, не знам дали да не кажа за съжаление не и последната...

Колаж Ладо

Преди срещата си с лидера на ГЕРБ той тъкмо се е върнал от Колумбия и се готвел да замине за Киргизстан. Нека да покажем някои резултати от „успешното“ развитие на Киргизстан.

 

В началото на април 2010 г. само година по-късно след т. нар. успешна визита в Киргизстан на Симеон Дянков положението става катастрофално. Опозиционното временно правителство на Киргизстан обяви, че е разпуснало парламента и ще изпълнява функциите на кабинета и президента. Това съобщи Роза Отомбаева, която оглави временното правителство на опозицията в Киргизстан. По думите й временното правителство е издало декрет, съгласно който властта „от името на народа преминава към временното правителство“. То ще действа половин година. За това време опозицията се надява да внесе изменения в Конституцията и да сформира нови органи на властта. Дали такива неща се случват в страни, където кризата е била потушена след „мъдрите“ съвети на някой специалист?!

Специалният представител на ЕС за Централна Азия посети страната с надеждата да помогне за намиране на по-разумен изход от кризата.

Броят на загиналите в резултат на безредиците в Киргизстан достига 68 души, над 500 души са ранени. Такива са „успешните“ дестинации на бъдещия министър.

Ситуацията в Киргизия бе много по-тежка от България и там хората буквално нямаха какво да ядат. Цените бяха в пъти по-ниски, отколкото в България, но хората нямаха работа. В страната работеха няколко ВЕЦ-а, едно летище и садяха картофи! Досущ като едни изпълнители на заветите на Бойко Борисов ?! На тая цялата мизерия бившето правителството на Бакиев (съветвано вероятно от Дянков и неговите колеги) реши да повиши цените на комуналните услуги, при положение, че цели два месеца много от регионите са били оставени на режим на тока с по 3 часа на ден.

След 3 години управление бившето правителство, съветвано инцидентно или по-постоянно от Дянков, унищожава последния читав отрасъл-туризма и продава няколкото предприятия на 5% от пазарните им цени. Ето ви и прилика с управлението на Костов ...

Киргизстан бе в много сложна ситуация, беднотията и немотията там сбяха в колосални размери. Разликата с Афганистан е, че в Киргизстан нямаше официално война. Такива бяха „положителните“ резултати от посещенията на онези специалисти като г-н Дянков.

Колаж Ладо

Но да се върнем на историята от април 2009 г., когато Бойко Борисов кани по телефона Симеон Дянков с думите „...да ми помогнеш да направим най-добрата антикризисна програма в Европа“. След спечелените парламентарни избори през 2009 година Дянков става вицепремиер и министър на финансите в правителството на Бойко Борисов.

 

Симеон Дянков се изяви не толкова като икономист, колкото като първенец по гафове и най-ексцентрични лафове през 2009-та година, но процесът продължава и до днешни дни.

Ще припомним някои от тях, с които министърът на финансите Симеон Дянков успя за няколко месеца да си навлече гнева последователно на БСП, на бившия президент, на крупни бизнесмени и на академичната общност в БАН, както явно и на синдикатите и руснаците.Горките“ руснаци сигурно са се скъсали от смях на заканите на Дянков, че ще ги напляска отново ...

Впрочем първото, което е направил експертът на Световната банка, влизайки във финансовото министерство, било да си боядиса кабинета зелен. И чак след това да настоява за съкращаване на бюджетите на всички министерства, орязване на щатовете и спиране на премиите, с което обезсмисли престоя на чиновниците на работните им места.

Ковчежникът“ на страната започна първоначално с Георги Първанов, чийто доклад за данъчните реформи Дянков нарече малоумен, определение, срещано често в уличния жаргон, но не толкова срещано в официалния тон на разговори. Впоследствие финансистът на няколко пъти потвърди, че думата не се е изплъзнала по невнимание и е категоричен в това, което казва?! В един момент Симеон Дянков реши да използва дидактиката и да покаже на българина що е то бюджет и как вижда основния финансов закон за 2010-та година, показвайки пред журналисти кутия с малка постна пица. Колко ли бъзици си е навлякъл министър Дянков, той сам си знае. Най-оригинален, признаваме, беше майтапът, който му спретнаха в плевенска пицария, където включиха в менюто пица „Дянков“ - не много дебела, затова пък с по-малко продукти отгоре. Гафовете му продължиха с признанието, че не е чувал никога за бизнесмена Васил Божков. Всичко това, както и липсата на достатъчно пари, силно разстроиха финансовия министър и той изпуши по време на интервю, поискано от списание „Правен свят“. По време на разговора Дянков бе обвинил журналиста Кирил Вълчев, че не си плащал редовно данъците и прекратил интервюто. След това изпълнение логично му се наложи да отиде на крака в „Дарик“ и се извини публично за супергафа.

Поредната мишена на Дянков се оказаха академиците в БАН, които бяха наречени от министъра „феодални старчета“. Министър Дянков сътвори гаф и с раздаването на коледни премии на 10-ина млади специалисти, „които работят денонощно“. Може би се сещате, че Симеон Дянков от месец преди Коледа 2009 г се кълнеше, че никой няма да получи коледни бонуси освен учителите и пенсионерите, а тя каква стана?!

Да не говорим, че лъсна гафът и с неплатените здравни осигуровки на министър Дянков през ноември 2009-та.

На 18 ноември 2009г. финансовият гений опоскал, ошушкал, опразнил, източил банковата сметка на президентската институция в БНБ. Напълно, без остатък, без предупреждение и без обяснение. След грандиозен скандал парите се завърнали в сметката също тъй мистериозно, както и изчезнали. Подопечни на министъра обясниха, заеквайки, че била станала техническа грешка. А системата СЕБРА (Система за електронни бюджетни разплащания) изключва риска от технически, случайни и всякакви грешки.

Още един гаф беше изказаното от Дянков мнение, че след настояване на премиера Бойко Борисов банките ще свалят лихвите, за да оцелее бизнесът. Яхнал увереността, че става каквото каже премиерът, министър Дянков наперено обясни, че още от декември лихвите ще паднат с 2-3%, защото вече бил създал условията за това. В последвалите срещи с банковата асоциация обаче истината се оказа друга, но това е минало и той ни спретна данък върху лихвите по депозитите, а може би ще въведе и данък върху пенсиите ... Защо обаче не въведе данък върху глупостта, той сам си знае ...

Колаж Дойчинов

 

Следващ гаф беше идеята на министър Симеон Дянков държавата да предостави част от фискалния резерв на депозит в търговските банки, за да увеличи доходността си от тези пари, за които после стана ясно, че условията в договора ни с МВФ не позволяват да ги местим където и да е.

Дянков сгафи и спрямо съюзниците на ГЕРБ от „Синята коалиция“ в свое изказване в парламента. Синята коалиция поиска публично извинение от вицепремиера Симеон Дянков, ако няма факти и конкретни имена, с които да докаже изказването си в пленарната зала на Народното събрание. Искането бе заявено в писмо до вицепремиера от съпредседателите на Синята коалиция Иван Костов и Мартин Димитров.

При откриването на пролетната сесия на Народното събрание през 2010 г. Дянков заяви от трибуната: „И отляво чувам, вече и отдясно ни упрекнаха, защо не сме изплатили всичките дължими пари на, разбира се, техни обръчи и кръгове, като сме влезли на власт“, се отбелязва в писмото.

Костов и Димитров настояваха Симеон Дянков да посочи кога, къде и кой представител на Синята коалиция е поискал веднага задълженията да бъдат изплатени и кои са фирмите, които министърът включва в „техните обръчи и кръгове“.

Златните“ уста на Дянков сътвориха и друг гаф.„Станишев е съсел, а аз съм Брад Пит” изрече Симеон Дянков. Малко преди това Дянков нарече Станишев бъзльо. Ама култура, а...

Широко обсъжданото събитие беше скандалът между бившият президент Първанов и вицепремиера Симеон Дянков заради неволно изпусната или нарочна реплика в телевизионно шоу, че Първанов е „млад милиардер”.

Министър Дянков вече си изгради образа на магнит за публични скандали. За първи път обаче конфронтацията бе на толкова високо ниво.

През март 2010г. поредната идея на Симеон Дянков беше държавните служители сами да плащат здравните си вноски, нещо което не е лишено от смисъл, но бе прието от военни и полицаи като гаф?!

След като правителството намали разходите в публичния сектор с 10 на сто, средствата, които БАН получава от бюджета, не стигат за заплатите на около 3500-те учени и още толкова специалисти, работещи в нея. Средната заплата в академията бе 620 лв. и е най-ниската в сектора. БАН работи дванадесет месеца, но получава само 10 заплати. Пред заплаха да спре завинаги е обсерваторията на връх Рожен и то пак по вина на Дянков . Друг обаче още по-забележителен гаф беше информацията, че от началото на 2010 г. Дянков бе блокирал и парите от международни договори по спечелени от БАН проекти в програмите на ЕС, НАТО, ЮНЕСКО и др. Тези пари идваха в т.нар единна сметка на академията, от която средствата се превеждаха с нареждане на МФ. Те са единствените пари, с които БАН прави наука.

Ето как преди време проф. Кръстю Петков коментира ролята на министър Дянков при този гаф във в.“Нова зора“:

Дянков е участвал в редица чуждестранни мисии на Световната банка с оглед на методологията “Как се прави бизнес”. Тук критерий за най-висока оценка е съответната страна да “има най-ниско равнище на регулация”.

Първи победител е Колумбия; в по-късните издания шампиони са страни като Маршалските острови и Грузия, прочули се с решението да се откажат от кодексите на труда и да предоставят пълна свобода на бизнеса да наема или освобождава персонала, да плаща или не социални осигуровки, да спазва или да погазва стандартите на Международната организация на труда (МОТ).”

Българският читател би трябвало да знае, че такива “операции” се извършват под егидата на Световната банка, на която премиерът Борисов е предоставил абсолютни права да управлява и насочва българските финанси и икономика. Проф. Петков изтъкна, че Дянков действа в България, така както е действал в Грузия. Макар и да щрихирах вече ситуацията с Грузия, бих искал да преповторя информацията, която ни поднася авторът. Излиза, че Дянков и съратниците му са вероятните фактическите ликвидатори на Грузинската академия на науките; че те закриват институтите й, тъй като били от “сталински тип”, че трансформират академията в миниакадемия, която “започва да работи като придворна институция и се курира... от президента на страната”, че Дянков успешно е заглушил гласа на големите грузински учени, провеждайки погромната си реформа. “Да ви напомня с нещо тази ситуация проточилия се с месеци конфликт с БАН – пита проф. Кр. Петков. - Същият почерк, сходни квалификации!“

Поредният гаф, свързан с вдигането на акциза на цигарите се коментираше от г-н Дянков така:

„Сега е криза и затова се пуши повече от контрабандни цигари. Ако се вдига поетапно акцизът на цигарите, се вдига инфлацията и затова аз го вдигнах повече и сега в следващите 3 години няма да се вдига“. Това заяви пред Нова телевизия министърът на финансите Симеон Дянков. „Нека да изчакаме края на годината, за да видим какви ще са приходите. Ние нямаме търкания с вицепремиера Цветанов, защото имаме различни ресори, но си говорим много, заяви той преди две години.

„Той не е казал, че Ваньо Танов точно не си върши работата като директор на агенция „Митници“. Освен това г-н Танов работи за мен и аз съм доволен от него“, категоричен бе Симеон Дянков.

Сигурен съм, че ако почнем да изброяваме всички гафове на Симеон Дянков, няма да ни стигне мастилото и мястото в страниците на „Под лупа“. То не бяха ялови антикризисни мерки, после отмятане. То не беше вдигане на ДДС, после назад, то не бяха заклинания, че няма да пипаме фискалния резерв, а после признания, че вицепремиерът е бръкнал в него и после пак и от този резерв, който уж го нямаше ще се налеят в окаяната ни държавица няколко милиарда, които как ли ще ги връщаме ние и нашите деца, не знам?!

Отгоре на всичко г-н Дянков сложи розовите очила и заяви на няколко места в медиите:

Симеон Дянков: И казах: края на април, началото на май икономиката излиза от кризата. Това все още го твърдя, след това обаче...

Водещ: Мина ли най-тежкото?

Симеон Дянков: Най-тежкото беше ноември и декември и януари и февруари. Имаме още малко февруари, след което започваме да излизаме. Но за да се усети по джобовете на хората, ни трябват след април-май...

Водещ: Първо икономиката.

Симеон Дянков: Първо икономиката, след това финансите, бюджетът и след това някъде към края на годината вече и хората реално ще започнат да го чувстват по джобовете си.

 

Водещ: Това е сериозно обещание.

 

Симеон Дянков: Сериозно обещание. Аз досега съм обещавал неща и съм ги изпълнявал и смятам и така да почна. И това е разликата, като правим, да се върна на темата за реформите. Някой трябва да реформира

Никой не е доволен от положението. В здравеопазването никой не е доволен от положението, в бюджета никой не е доволен. Някой трябва да реформира и затова дойде ГЕРБ. Затова на нас ни гласуваха такова...“

Дали обаче бяха “смешни” както определи Дянков слуховете, че скоро си отивал от българската политика. Боже, този човек май е толкова запленен от собствената си личност и „непогрешимост“, че става нагъл, подобно на Костов преди 2001 г. или като онзи монарх-премиер, който ни убеждаваше, че ще ни оправи за 800 дни. Неговите дни обаче ще се окажат при простият български народ поне 1461 дни и той не си отива, но е видно, че първо държавицата ще ни свърши курса дотогава, а той „миличкият“ иска да управлява и втори мандат ?! О, ужас ! Ето какви ги говори Дянков: “На нас ни трябват два мандата, за да оправим всички неща, които сме се хванали да правим, и си правя сметките след 2017 г. какво да правя. Тогава ще можем да си мислим повече за семействата, защото това малко изостава”, каза вицепремиерът. Дянков виждал във втория управленски мандат на ГЕРБ да се изградят и магистрали в Северна България, защото сега всички големи проекти били на юг. Трябвало да се направят аутобани до родния му град Ловеч, Видин, Русе, Варна...“ Ето какви ги бе наприказвал пред Дарик радио.

Друго обаче мислят хората, но не тези от ГЕРБ.

Симеон Дянков трябва да бъде изритан с шутове от България, заяви Соня Колтуклиева в интервю пред в.“Шоу“ преди 2 години. „Той е опасен и вреден, защото заблуждава премиера, че финансовата му политика е единствено възможната. По време на световна криза, ние, българите, станахме заложници на болните амбиции на един самозванец, който иска да влезе в клуба на Големите момчета през парадния вход. Изпуснато беше безценно време, игнорирани бяха възможности за раздвижване на икономиката, защото зубрачът от Вашингтон си е наумил след края на това правителство да се озове я в някоя международна институция, я в Управителния съвет на някоя голяма корпорация. Защото в биографията му ще пише: вицепремиер на България. А и той самият ще се погрижи в платени интернет сайтове да прогърми информацията, че като финансов министър е успял да задържи най-ниския бюджетен дефицит в Евросъюза и да вкара България в еврозоната.“

В Силистра хората събираха подписка срещу Дянков заради орязания бюджет на общината, която се очакваше до месец-месец и половина да фалира с промяната на бюджета преди две години.. Подобна случка предизвика финансовият министър преди време и в Пловдив и къде ли още не...

Този радетел за икономии и орязани разходи по информация на сайта „ zonabg.info” обитава жилища от фонда на Министерски съвет в Бояна. Това били два апартамента по 250 кв.м и изумителното е, че наемът на всеки един от тях е само 60 лева?! Така високопоставеният чиновник на Световната банка и настоящ вицепремиер по финансите трябва да плаща всеки месец по 120 лв. В тази скромна сума влизали разходите за ток, вода и отопление. По информация на сайта, въпреки символичния им размер, те не се внасяли . В привилегиите на властимащите, също като при Тодор Живков, влизали и доставките на храна и напитки, които пак не се плащали. Компетентните органи нямат или смелост, или разрешение да се намесят, но кой ли да ти каже от мястото на събитието... Ще приемем, че всичко уж е наред, както твърди г-н Дянков, който заявява пред медиите:

„В момента семейството живее в Бояна. “Искам да уточня, че не съм в представителната част и сам си плащам за всичко – храна, обслужване, пране, гледачки. Всичко. Мястото е близо до училището на децата, което е удобно”, обяснява Дянков.

На въпроса как плаща, той отговаря: “За радост Световната банка дава добри пари. Като излязох оттам, ми дадоха сериозно обезщетение, защото напускам заради евентуален конфликт на интереси. Така че за няколко години съм добре осигурен. Кредитът, който имаме, е около 4100 долара на месец. В момента сме дали къщата си в Щатите под наем за 4600 долара на месец. Така че нямам грижи за семейния бюджет.”

Е, поне за него да не се тревожим, че нали ни „изкара“ от кризата, а милиони българи още не са разбрали „добрата“ вест. Интересно ми е, ако тази оптимистична и нереална прогноза, най-малкото заради сроковете, не се потвърди, както и се получава на практика и се окаже поредният гаф на финансовия министър, дали ще има акция „Наглите“ и дали той ще се окаже вероятно един от тях. Дали заради гафовете му или заради способностите му като икономист скоро няма пак да ни управляват отново станишевци, догановци и лъжедедовци.

Ето и една информация, която навремето разбуди духовете и показа още един пореден гаф на г-н Дянков.

Колаж Ивайло Ангелов

СИМЕОН ДЯНКОВ СЕ РАЗХОЖДА С ИРИНА ВЕЛКОВА ИЗ КИТАЙ НА ДЪРЖАВНА СМЕТКА

 

Активистката на ГЕРБ е била единственият спътник на вицепремиера в обиколка от Шанхай до Пекин. Някъде между командировките им в Ловеч, Брюксел и Амстердам госпожицата се превърнала от административен съветник в началник-кабинет. Някъде из коридорите на икономическия форум Дянков може и да се е видял с премиера и финансовия министър на Китай, но това е останало незабелязано за иначе бдителните китайски медии.

Напук на кризата и икономиите, които налага на всичките си колеги в Министерски съвет, вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков предприе пътуване до екзотичен Китай, придружен само от неизменната си спътница Ирина Велкова. Според информация от пресцентъра на министерството Дянков е взел участие в Световния икономически форум в Тянжан, по-известен като „летния Давос”, имал е среща с премиера на Китай Уън Дзябау и финансовия министър Дзин Жънцин.

Информацията на Китайското национално радио обаче е далеч по-обилна и се разминава с тази на министерството.

 

Според българската секция на медията вицепремиерът е пристигнал в Пекин на 12 септември и единственото, което е правил в китайската столица е да проведе среща по дънки и маратонки с журналисти и да похвали Китай, че „е постигнал голям напредък в справяне с финансовата криза”... За сметка на това зрителите на китайската национална телевизия вероятно са били очаровани от новопридобитата мускулеста визия на българския Брад Пит с очила. Впрочем, дори именитият холивудски оригинал не си позволи подобна волност, докато в стегнат костюм и вратовръзка откиваше в жегата новопостроените домове за пострадалите от наводнението в Ню Орлиънс.

Пак според същия източник на следващия ден министърът и придружителката му са били вече в Тянжин, където Дянков е взел участие в споменатия икономически форум. Китайските журналисти съвестно съобщават, че българският вицепремиер „участва в дискусии на тема „Развиване на бизнес в граничните пазари“. Ден след това Дянков проведе разговор с китайския министър на търговията Чен Дъмин. Двете страни обмениха мнения по въпроса за засилване на търговско-икономическото сътрудничество между Китай и България. Същия ден финансовият министър се срещна и с директора на Държавната банка за развитие на Китай....

 

След посещението си в столицата на Китай, Симеон Дянков замина за Шанхай, където посети Шанхайското ЕКСПО и проведе разговори с представители на някои компании в града... На 15-ти този месец, българският вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков приключи посещението си в Китай и се завърна в страната (България)”.

Ако правилно сме разбрали, Симеон Дянков и Ирина Велкова са си прекарали времето в придвижване от една точка до друга: от София до Пекин, после до Тянжин, обратно в Пекин и от там в Шанхай.

Комбина

Някъде из коридорите на икономическия форум Дянков може и да се е видял с премиера и финансовия министър на Китай, но това е останало незабелязано за иначе бдителните китайски медии. Не е ясно какво са правили на 14 септември (2010 г. б.а.) и кой китайски мегаполис е бил техен домакин, но предвид факта, че разстоянието от Пекин до Шанхай е около 1500 км, няма как да са стигнали с друг транспорт освен въздушен. По 117 километровата железопътна линия между Пекин и Тянджин се движи свръхскоростен влак и пътуването отнема половин час.

Както Bulgaria News вече писа, разходите за икономично тридневно посещение на ЕКСПО’2010 възлизат на около 2000 евро на човек минимум. Но това е при условие, че посетителите кацат директно в Шанхай, пътуват с икономична класа, спят в тризвездни хотели и ползват максимум 100 евро на ден. Като се има предвид сериозната обиколка из обширната държава, която са предприели министърът и придружаващото го лице, както и фактът, че едва ли толкова високопоставен държавник би избрал хотел под 4 звезди и би пътувал в икономичната класа,

воаяжът на двойката струва на данъкоплатците не по-малко от 6 000 евро (12 000 лева.)

по около 3000 евро на човек (по 1300 евро за самолетни билети до Пекин, още по около 330 евро за трансфера между Пекин и Шанхай и обратно, по 600 евро за четири нощувки, по 400 евро командировъчни, по 50 евро за пътя между Пекин и Тянджин, плюс трансфери от летищата до хотелите). И това само, ако Дянков се е съобразил с издадената в началото на мандата изрична заповед на премиера Борисов министрите му да ползват икономичната класа на самолетите. Ако не, към тази сума трябва да добавим още 10 000 евро, минимум.

Bulgaria News писа, че Ирина Велкова е неизменен спътник в пътешествията по света, които вицепремиерът предприема. Тя го придружи дори на срещата на випуска му в Ловеч. След това отлетя с него за Амстердам, а за рождения му ден двамата се озоваха в Брюксел.

После младата активистка на ГЕРБ се сдоби с държавно жилище, а двамата със Симеон Дянков бяха забелязани от човек на Bulgaria News да пазарува обзавеждане и бяла техника за апартамента.

Кариерата на силно недолюбваната от колегите си студентка по право претърпя забележителен възход за половин година - от съветник по административните въпроси на финансовия министър Ирина Велкова израсна до началник на кабинета на вицепремиера със заплата като на заместник-министър. Интересно раздвоение цари в министерството, защото там има цели два кабинета и съответно двама началници. Ирина Велкова се грижи за Дянков в качеството му на вицепремиер, докато Румен Порожанов прави същото, но за Дянков във функцията му на финансов министър.

Запознати твърдят, че постът началник на кабинета на вицепремиер се намира на най-високото стъпало в йерархията на държавните служители (като директор на дирекция в министерство) и кандидатите трябва да имат задължителна магистърска степен.

Допреди месец ( 2010 г. б. ред. )Ирина Велкова все още не беше завършила обучението си по право в Софийския университет. Дали изобщо отговаря на каквито и да са изисквания за ценз, не е ясно. Но вече получава заплата от около 1 800 лева ... Сега говорят за нея, че получавала по 8 000 лева на месец ... А казват, че българската икономика под грижите на Дянков не цъфтяла, а ...

То не бяха срещи с випуска на Дянков в Ловеч, екскурзии до САЩ и т.н.

Заплата

Един гаф на Дянков обаче може да коства много на ГЕРБ в предстоящите парламентарни избори, макар че гербаджии са овладели всички техники на изборния вот и неговите преправяния.

 

Манипулативните приказки на Дянков, че този данъка върху лихвите по депозитите ще засегне само богатите са абсолютни глупости. Дали е богат ли е човек, който има в банка 20 000 или 30 000 лева? Просто не. И макар да не е важно кого ще засегне даден данък, а това дали той засяга кръга избиратели, които са ти гласували доверие по причина, че си им обещал да не им пипаш доходите. Това е гаф ... Очевидно е, че Дянков и последователите му в ГЕРБ тръгнаха и срещу привържениците си, средно заможни хора. По този начин, управляващите направиха рязък ляв завой.

Колаж Ладо

Подобен гаф бе и отхвърлянето на плоския данък от Дянков, а след това неговото реабилитиране.

Лидерът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев заяви по bTV: „Финансовият министър Симеон Дянков направи луди хората, депутатите, дори премиера с изцепката за 10-процентния данък върху лихвите по депозитите“.

В началото на седмицата синдикатите обявиха, че искат оставката на вицепремиера Дянков заради „взривяване на социалния диалог" и го обвиниха, че е прескочил Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Кажете ми право, полезен ли е този наш финансов министър за страната и за народа ни.

Един слуга, който се превърна в едноличен господар на бюджета на България, който нито ни осигурява благоденствие, нито нормално здравеопазване и образование, нито сигурност, нито национална защита.

За всяко нещо има мярка и гербаджии и техният икономически гуру отдавна я прескочиха. Не са ли и те нагли, а?!