Гари Каспаров: Тази зима ще е решаваща. На пролет руската икономика рухва

Войната на Русия с Украйна започна преди 8 години. Началото й беше дадено от Путин. Беше 14 февруари 2014 година, с анексирането на Крим. Тогава в Източна Украйна пропутинските групировки се опитаха да разединят страната. През 2014 година опитът на Путин да завземе по-голямата част от Източна и Южна Украйна се провали. През 2022 година той просто продължи.

Това заяви за БНТ световният шампион по шахмат и заклет критик на руския президент Владимир Путин – Гари Каспаров.

 

„Трагично е, че тази война се подготвяше задкулисно в продължение на много години. Путин криеше намеренията си. Руската пропаганда разпространяваше 24 часа на ден неверни твърдения, че Украйна не е независима държава, а Русия се опитваше да завземе територии. През това време международната общност не искаше да види и чуе злото“, обясни той.

 

„Путин имаше достатъчно години да си купи влияние. Но сега има разединение – за изненада на Путин в повечето европейски страни подкрепят Украйна. Не съм сигурен, че това важи за България, в България обществото е разделено“, заяви бившият шампион по шахмат.

 

Каспаров е категоричен – тази зима ще бъде решаваща. Ако Европа не се огъне и издържи през зимата с подкрепата за Украйна, то през следващата пролет руската икономика ще рухне.

 

Според Каспаров, подкрепата за Украйна е много повече, отколкото Путин е очаквал, но по-малко, отколкото иска Украйна.

 

„Путин не е готов на компромиси – иска да спечели тази война и да завземе територии“, убеден е шахматистът.

 

Каспаров изрази мнение, че германският канцлер Олаф Шолц не си е представял, че ще води Германия във време на война. Той го определи като нерешителен.

 

„Не мисля, че свободна и демократична Русия ще може да съществува като империя. Или ще станем евтоатлантическа демокрация, с върховенство на правото и работещи устойчиво институции, при което вероятно републики като Чечня и Дагестан ще излязат от Руската федерация, или ще поемем път на развитие като сателит на Китай, който не крие имперските си амбиции“, е мнението на Каспаров.

 

Той призова всички руснаци, които са против режима на Путин, да подпишат декларация, с която признават суверенитета на Украйна.

https://frognews.bg/novini/gari-kasparov-tazi-zima-shte-reshavashta-ako-...