#ГаzWithMe иска правителството да обещае, че няма да сключва нов договор с ''Газпром''

Политиците претендират да представляват легитимно гражданите, получили сме от ПП и ДБ, пишат лидерите на протеста

 

Организаторите на протестите под надслов #ГаzWithMe искат служебното правителство да обещае, че няма да сключва нови договори с "Газпром", става ясно от съобщение, разпратено до медиите.

Лидерите на протеста зададоха седем въпроса на кабинета "Донев" относно намеренията за подновяване на преговорите с "Газпром" за евентуални доставки на природен газ.

"Българските политици претендират да представляват легитимно гражданите. Получили сме от партиите "Продължаваме промяната" и "Демократична България" отговори само на въпросите си от Седмица I. Ето още един опит за разговор между граждани и предполагаемите представляващи ги", пишат организаторите на #ГаzWithMe.

Големият протест под надслов #ГаzWithMe тази седмица ще се състои в четвъртък от 18 часа пред президентството. Организаторите уточняват, че ще подкрепят палатковата блокада пред МС, организирана от гражданското движение БОЕЦ.

Протестиращите продължават да настояват за оставката на служебния енергиен министър Росен Христов.

Ето и въпросите, на които лидерите на протеста искат да получат отговор от правителството до 31 август сутринта:

1. Бихте ли потвърдили с подпис, че няма да сключвате нови договори или анекси към настоящия договор с Газпром?
2. Почти всички политически сили, включително служебният кабинет, споменаха възможност за преговори с Газпром - има ли етични граници в такива хипотези за вас и допустимо ли е да се търгува с държава, която води непредизвикана война - убива хора, разрушава градове, села, пътища и предизвиква тежка хуманитарна криза за десетки – ако не стотици милиони души по света?
3. Колко подготвени машини за гласуване има в България и за секциите в чужбина, на какъв етап на подготовка са машините за гласуване и софтуерът?
4. По какъв начин служебното правителство се занимава с важния въпрос за организацията на изборите в чужбина?
5. Какви са доказателствата и цифрите зад прессъобщението на Министерството на енергетиката, което обяви в неделя, че твърденията на Кирил Петков за свободните слотове са неверни?
6. На фона на отказани договорени танкери с втечнен газ, какви действия за спешни нови доставки от алтернативни доставчици за ноември и декември предлагате - Италия, Алжир, Катар, Ирак, САЩ?
7. С оглед факта, че България извън столицата не е силно зависима от газа, какво бъдеще предлагате за Топлофикация-София?

Събитието във Фейсбук за утрешния протест "#ГаzWithMe Седмица IV" можете да намерите тук.

https://offnews.bg/obshtestvo/gazwithme-iska-pravitelstvoto-da-obeshtae-...