ГДБОП би семейството на създателя на антиборисoва фейсбук група

От безпричинно груб арест от страна на ГДБОП се оплака столично семейство, предаде Mediapool.

В събота тежко въоръжени и маскирани антимафиоти са арестували семейството Малина и Петър Начкови, докато те паркирали автомобила си в квартал "Илиянци" в София.

След като им нанесли побой ги откарали до дома им, койторазбили с мъглявото обяснение, че търсят "нещо незаконно".

Това разказа пред Mediapool 26-годишната дъщеря на арестуваните Ралица Начкова. По думите й тежко въоръжените служители на ГДБОП са били над 30 души.

"Арестуваха ни на Илиянци, докато мъжът ми паркираше колата, за да си платим сметките за телефоните. Отвориха вратите, извлачиха ни от колата. Бяха с качулки, маски и автомати", обясни пред Mediapool майката на Ралица - арестуваната Малинка Начкова.

"На въпросите ми какво се случва, какво търсят и защо изобщо е целият екшън полицаите ми отговаряха "Трай, ма!", разказва още арестуваната и в последствие освободена Малинка.

По думите й още при ареста на съпруга й униформените са ритали, блъскали и били съпруга й - 57-годишния Петър Начков, който в последствие се е освидетелствал. В медицинското на Начков са записани охлузвания по двете му китки, синини по клепачите и краката.

"Единственото, с което си обяснявам ареста и всичко това, което ни се случи е политически натиск, заяви Малинка Начкова. Дъщеря ми е създател на Фейсбук групата "Аз НЯМА да гласувам за Бойко Борисов и ГЕРБ", разказа арестуваната.

След като са задържани в Илиянци Малинка и съпругът й са натоварени на бус и закарани в къщата им в Мировяне.

"Държаха ме пред дома ми като престъпник над два часа с белезници", обясни тя. "Това може да бъде само политическа репресия", допълни Начкова.

В последствие въпреки, че семейството моли служителите на ГДБОП да ползват ключове, служителите на реда разбиват къщата, за да влязат вътре. Там сварват другата дъщеря на семейството - Габриела, която според майка й била извадена по бельо пред къщата".

По време на акцията тежко въоръжените антимафиоти установили незаконно притежание на пет кутии безбандеролни цигари в стаята на дъщеря им Ралица. "Това е стек, който тя пуши от няколко години, да кажем по една цигара на седмица", обясни майката.

"Няма как да си го обясним всичко това, освен с групата във Facebook на дъщеря ни", повтори Малинка Начкова. Тя заяви, че няколко пъти е питала униформените имат ли разрешение за ареста и претъстването, но те не й отговаряли нищо.

По думите й показали "от два метра разстояние" заповед на съпруга й, но той нищо не успял да прочете и разбере.

След като не установили нищо незаконно антимафиотитеарестували семейството. В бланката са обяснение служителите на МВР настоявали арестантите да си напишат имената. "Това не е автобиография, а обяснение", казах им аз и описах целия случай, но се опасявам да не го унищожат, заяви още Начкова.

Пред Mediapool адвокатът на семейството Марин Марковски обясни, че веднага след намесата на сина му - Димитър Марковски, който е отишъл във II РПУ, семейството еосвободено. "Няма извършено престъпление, разбере няма", заяви Марковски, допълвайки, че и униформените не са констатирали никакво нарушение на закона.

"Получава се нещо като поговорката с топ срещу комар, освен това комарът не е виновен", допълни юристът.

Разбиването на имота им и побоят над Начков пък е противозаконен от страна на МВР, допълни още Марковски. Той цитира закона за МВР, съгласно закона за МВР може да се упражнява насилие само ако се съпротивляват. "Този човекняма как да се съпротивлява", обясни Марковски.

Пред Канал 3 говорителят на МВР Ваня Вълкова заяви само, че антимафиотите са търсели акцизни стоки, а насилие над задържаните не е имало.

news.bg