Ген. Румен Радев: Не съм заложник на БСП

Аз съм българофил, не русофил, коментира още кандидатът за президент

Това, че БСП ме е издигнала, не означава, че съм неин заложник, каза кандидат-президентът на партията. Ще обявя война на всяко решение, което не обслужва интересите на българския народ - формата й в инструментариума на президента се нарича вето. Това коментира в ефира на БТВ кандидат-президентът на БСП ген. Румен Радев

"С цялата си кариера съм доказал, че съм човек, който може да казва „не” и не се ръководи от лични интереси. Неизвестното поражда напрежение, но си бях дал сметка за нещата, които ме чакат. Нямам изненади, включително черната кампания и оплюването, посочи ген. Румен Радев. Президентът Росен Плевнелиев имаше много положителни инициативи, има неща, които аз не одобрявам, но в крайна сметка оценката я дава българският народ." добави още той.

Не бих държал агресивен тон към Русия точно в този напрегнат момент, каза ген. Радев на въпрос какво не одобрява в мандата на сегашния държавен глава. „Аз съм българофил. Завършил съм в Америка две академии, летя на руски самолет, но не съм нито русофил, нито германофил, нито американофил. Аз съм български офицер и държа България да има ясна, последователна и независима политика в рамките на НАТО и ЕС”, каза още кандидатът за президент на БСП.

"Няма какво да доказвам. Имам кауза, каза той на въпрос защо е решил да се впусне в надпреварата за „Дондуков” 2. Началният тласък, който ме подтикна към това решение, беше несъгласието с политиката, която води Министерството на отбраната в областта на военната ни авиация, призна генералът. Президентът е върховен главнокомандващ на въоръжените сили, може да влияе, може да изиска цялата информация за състоянието на въоръжените ни сили, да иска отчет как вървят проектите за модернизация", поясни той.

За Георги Първанов той заяви, че е имал достойно присъствие чисто личностно в президентската институция, но с аргумента, че не иска да е политически анализатор, не коментира мандатите му като държавен глава. Ген. Радев подчерта също, че в битката за президентския пост има подкрепата на своите близки хора, а по въпроса за първата дама той коментира, че най-важното е най-сетне да има такава. „Ако тя е с богата обща култура, с интелект, с визия, езици – още по-добре”, поясни той.

http://www.faktor.bg/